IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млякото – натурална и здравословна напитка

13 август 2012 08 40

Защо да не замените натуралния сок с млякото?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Млякото е определяно като натурална и здравословна напитка, защото съдържа полезни вещества като калций, витамин D, фосфор и др. Тези вещества помагат за изграждане на костите и зъбите, както и подобряват състоянието на мускулите и кръвоносните съдове.

Млякото е естествена и хранителна напитка, която е богата на въглехидрати и протеини. Нискомасленото мляко съдържа много полезни вещества, но по-малко калории. Млякото има ниско съдържание на натрий, което е важно за нормалното кръвно налягане.

Една от най-важните съставки в млякото е калцият. Той играе важна роля що се отнася до здравината на костите и зъбите. Ако човек приема достатъчно калций, рискът да се разболее от остеопороза намалява.

Калций има още в мускулите, кръвта и междуклетъчната течност. През цялото време тялото ни се стреми да поддържа балансирано ниво на калций. Ако се появи дисбаланс и спад в нивата на калция, организмът ни си го набавя, като го издърпва от костите.

Според доктор Уенди Базилиан млякото е не само полезно, но и помага за намаляване на теглото. То дава не само широк спектър от полезни вещества, но и замества някои по-висококалорични напитки. Около 12% от калориите, които приемаме идват от газирани напитки или плодови сокове. Ако ги заместваме с мляко, автоматично ще намалим приема на калории.

От колко мляко имаме нужда?

Според доктор Базилиан е хубаво всеки ден да се пият по три чаши нискомаслено или обезмаслено мляко. Те са достатъчни, за да набавят 100% от необходимия калций, 75% от витамин D и други основни хранителни вещества като протеин, калий, фосфор, витамин А и витамин 12.

Седем съвета как да включите повече мляко в хранителния си режим:

1. Започнете деня си с мляко – прибавете мляко към овесената си каша или зърнената закуска.

2. Пийте мляко за следобедна закуска – то ще ви даде допълнително енергия и ще ви държи сити до вечерта

3. Променете навика си за кафе – добавете мляко към кафето, вместо да го поръчвате чисто

4. Укротете глада си – когато се почувствате гладни това е идеален повод, за да изпиете една чаша мляко

5. Пийте мляко за десерт – по-добре чаша мляко вместо шоколадова торта, например

6. Пийте мляко след тренировка – подсилете още повече мускулите си след тренировка, зареждайки ги с важни хранителни вещества

7. Пийте мляко преди лягане – чаша топло мляко преди лягане ви действа успокояващо и ви помага да имате по-спокоен сън

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари