IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Храните, които да НЕ купувате обезмаслени

27 август 2012 12 40

Не винаги ниското съдържание на мазнини е полезно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено, когато пазарувате, избирате храните с по-малка масленост. Това обаче не винаги е добър избор. Само, защото продуктът е етикетиран като съдържащ малко мазнини, това не означава, че е по-здравословен или има по-ниско съдържание на калории.

Според диетологът Джаред Кох всъщност обезмаслените храни съдържат повече захар и химикали, с които компенсират липсата на добър хранителен вкус. Това автоматично ги прави лош хранителен избор.

Ето и кои са осемте храни, които е по-добре да купувате пълномаслени:

1. Салатен дресинг

Изследователи от Purdue University открили, че обезмасленият дресинг блокира усвояването на полезни вещества като каротеноиди, чиито източник са плодовете и зеленчуците. Каротеноидите отговарят за защитата на клетките. Според проучването дресинг с мононенаситни мазнини (от рапица и зехтин например) увеличава усвояването на полезните хранителни вещества.

2. Фъстъчено масло

Разбира се, всички видове фастъчено масло са с високо съдържание на мазнини и калории – две супени лъжици съдържат около 190 калории. Мазнините във фъстъченото масло са от здравословните мононенаситни, за които е доказано, че облекчават възпаления, повишават здравословните нива на холестерола и помагат за загуба на тегло.

3. Мляко

Млякото е богато на витамин А и D, които са важни мастноразтворими витамини. Те се съхраняват в черния дроб и са необходими за усвояването на важни хранителни вещества. Когато млякото е обезмаслено се стига до неправилно усвояване на важни витамини. Компромисният вариант е да купувате мляко с ниско съдържание на мазнини, но все пак трябва да ги има.

4. Бисквити

Солта, захарта и мазнините са трите основни съставки, чрез които се постига вкуса на даден продукт. Когато една от съставките липсва, това се компенсира с по-голямо съдържание на някоя от останалите съставки и по този начин се запазва вкуса на храната. Поради тази причина обезмаслените или с ниско съдържание на мазнини бисквитки, съдържат много повече захар или високо-фруктозен сироп от царевица. Твърде много захар може да доведе до по-високи нива на триглицеридите, което увеличава риска от развитие на коронарна болест на сърцето и увеличаване на теглото.

5. Чипс

Със сигурност не може да се намерят ползи от който и да е вид чипс, но все пак консумацията на чипсове с ниско съдържание на мазнини може да бъде още по-лошо. Това е така, защото някои марки съдържат мазнини, имитиращи химикали, които могат да причинят спазми на корема, газове и диария. Върху етикета потърсете думите „Olean“ и „Olestra“ - това са синтетични мазнини, които могат да причиняват въпросните неразположения.

6. Сладолед

Мазнините ви помагат да се почувствате сити, затова, когато тях ги няма, вие продължавате да ядете. В половин чаша пълномаслен ванилов сладолед се съдържат 230 калории, а в половин чаша ванилов сладолед с ниско съдържание на мазнини се съдържат около 170 калории. Вие си направете сметка от кой сладолед по колко чаши ще изядете и колко калории ще се съберат.

7. Замразена храна

Замразените храни с ниско съдържание на мазнини имат много повече натрий в себе си, отколкото пълномаслените. Препоръчителната дневна доза за възрастен е не повече от 2300 мг натрий на ден. Това количество се съдържа само в една порция от нискомаслена замразена храна.

8. Кисело мляко

Пълномасленото мляко съдържа около 8 грама мазнини в една порция, а нискомасленото около 4 грама. Но повечето марки компенсират липсата на мазнини с изкуствени подсладители. Изследвания са показали, че заместителите на захарта могат да стимулират повече от необходимото вкусовите рецептори на човек. Така човек несъзнателно засилва желанието си да яде повече сладки неща, което от своя страна се отразява и на теглото.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари