IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Зеленчуците на скара – вредни като пържените

27 август 2012 14 00

Учените откриха, че и от тях се пълнее и могат да доведат до диабет

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Години наред всички диетолози проповядват, че зеленчуците е добре да се хапват сурови или на скара, но в никакъв случай пържени. Според последни проучвания обаче, се оказва, че те не са чак толкова полезни и дори се пълнее от тях.

Учени от университета "Маунт Синай" в Ню Йорк, водени от проф. Хелън Власара, са направили опит с мишки, според които става ясно, че и без да са минали през олио, тиган и фритюрник, сготвените на „сухо" зеленчуци също покачват телесната маса. Проблемът се корени в това, че при обработката по време на барбекю се получава веществото метил-глиоксал /MG/, което отслабва механизмите на тялото за защита от инфекции.

Учените дали на мишките храна, която е обогатена с MG и животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат телесни мазнини. Промените в организма до получаване на диабет са сходни с тези в човешкия организъм твърдят провелите опита.

Екипът на Хелън Власара съветва, ако искате да страните от диабета, да се ограничите до храни, които не съдържат метил-глиоксал. Препоръчително е яденето да се приготвя на пара, задушено на фурна или варено, вместо на грил.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари