IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пържените картофки в заведенията са канцерогенни

29 септември 2012 06 00

Още един удар върху заведенията за бързо хранене

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Специалистите по хранене и диетолозите отдавна са вдигнали мерника на заведенията за бързо хранене. Статиите и филмите по темата за това колко вредно е похапването на крак с мазни храни, покачващи холестерола, водещи до затлъстяване, заседнал начин на живот и т.н. са безброй. Сега се оказва, че някои от най-апетитните предлагани в менютата храни са и канцерогенни.

Британско изследване на специалисти от университета в Рединг установява, че любимите пържени картофки в заведенията за бързо хранене водят до рак. Порциите от тях съдържат съдържат химикала акриламид, който се свързва с повишен риск от рак заради процеса на приготвяне на картофите, пише „Дейли експрес".

Проблемът е в това, че този зеленчук минава през няколко обработки преди да се сервира на крайния клиент. Първо картофките са преработвани частично, за да добият вкус, а след това са загрявани, което води до повишено съдържание на канцерогени в тях.

Акриламидът е канцерогенен химикал. Съдържа се в голям брой продукти като бисквити, хляб и други храни, които се пекат, пържат или приготвят на грил при температури над 120 градуса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

ани ( преди 11 години )
ми те всички пържени картофи са канцерогенни...къф удар, кво нещо
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар