Тази типична за Близкия изток зърнена храна, представлява всъщност пълнозърнеста пшеница, която е измита, бланширана на пара (или във вряла вода), след това - изсушена и натрошена на ситно.
Булгурът е перфектното основно ястие, защото е евтин източник на протеин с ниско съдържание на мазнини, което го прави чудесно питателно допълнение към всяка нискокалорична диета.
Нещо, което трябва да имате предвид е, че чаша булгур има по-малко калории, по-малко мазнини и два пъти повече фибри от кафявия ориз, например.
Половин чаша варен булгур съдържа 76 калории.
Ползи за здравето
Една от тях е, че булгурът не губи много от съставките си при преработка/готвене. Неговите протеини и минерали си остават.
Другото му голямо предимство са фибрите, които са с доказан ефект при неутрализиране на свободните радикали, предпазват от рязко покачване на нивото на кръвната захар и регулират обмяната на веществата в организма. Наричат ги „четка", защото чистят шлаките, свързват се със солите на тежките метали и спомагат за изхвърлянето им. Фибрите набъбват в корема и потискат чувството за глад, което ги прави желани при модерното хранене.
Може да се наложи да посетите магазин за здравословни, био храни, за да намерите булгур. Той е наличен в три размера. По-едрият се използва за направата на пилаф или плънка. Средно смляният се използва за супи, а най-ситният булгур е подходящ за популярната студена салата „табуле".
Булгурът може да бъде съхраняван в затворен, стъклен буркан и в хладилника в продължение на месеци.
Приготвяне и сервиране
Тъй като булгурът вече е частично сварен, необходимо е много малко време за приготвянето му – не повече от 15-20 минути да къкри на слаб огън на котлона докато обемът му не набъбне тройно.
За студени салати, накиснете булгура във вряла вода за 30 - 40 минути.
Булгурът се използва като ориз в средиземноморските страни. Всъщност, можете да го прилагате във всички рецепти, в които използвате традиционно ориз.
В него има повече фибри отколкото в овеса, елдата и царевицата. Плюс това, бързо се готви, има мек вкус и приятен аромат.