IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Слаби и здрави с булгур в чинията

14 октомври 2012 12 39

Тази зърнена храна е перфектна за всяка диета

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Тази типична за Близкия изток зърнена храна, представлява всъщност пълнозърнеста пшеница, която е измита, бланширана на пара (или във вряла вода), след това - изсушена и натрошена на ситно.

Булгурът е перфектното основно ястие, защото е евтин източник на протеин с ниско съдържание на мазнини, което го прави чудесно питателно допълнение към всяка нискокалорична диета.

Нещо, което трябва да имате предвид е, че чаша булгур има по-малко калории, по-малко мазнини и два пъти повече фибри от кафявия ориз, например.

Половин чаша варен булгур съдържа 76 калории.

Ползи за здравето

Една от тях е, че булгурът не губи много от съставките си при преработка/готвене. Неговите протеини и минерали си остават.

Другото му голямо предимство са фибрите, които са с доказан ефект при неутрализиране на свободните радикали, предпазват от рязко покачване на нивото на кръвната захар и регулират обмяната на веществата в организма. Наричат ги „четка", защото чистят шлаките, свързват се със солите на тежките метали и спомагат за изхвърлянето им. Фибрите набъбват в корема и потискат чувството за глад, което ги прави желани при модерното хранене.

Може да се наложи да посетите магазин за здравословни, био храни, за да намерите булгур. Той е наличен в три размера. По-едрият се използва за направата на пилаф или плънка. Средно смляният се използва за супи, а най-ситният булгур е подходящ за популярната студена салата „табуле".

Булгурът може да бъде съхраняван в затворен, стъклен буркан и в хладилника в продължение на месеци.

Приготвяне и сервиране

Тъй като булгурът вече е частично сварен, необходимо е много малко време за приготвянето му – не повече от 15-20 минути да къкри на слаб огън на котлона докато обемът му не набъбне тройно.

За студени салати, накиснете булгура във вряла вода за 30 - 40 минути.

Булгурът се използва като ориз в средиземноморските страни. Всъщност, можете да го прилагате във всички рецепти, в които използвате традиционно ориз.

В него има повече фибри отколкото в овеса, елдата и царевицата. Плюс това, бързо се готви, има мек вкус и приятен аромат.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

binna ( преди 6 години )
binna ( преди 6 години )
Az si pravya ot vreme na vreme ot beliya bulgur za tova ce mi e vkusen ,a kolko kalorii ima tova neme interesuva
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ДАНИ ( преди 7 години )
БЪРЗА СПРАВКА Хранителна информацияБулгурКоличество за 100 gКалории (kcal) 342Общо мазнини 1,3 gНаситени мазнини 0,2 gПолиненаситени мазнини 0,5 gМононенаситени мазнини 0,2 gХолестерол 0 mgНатрий 17 mgКалий 410 mgОбщо въглехидрати 76 gБаластни вещества 18 gЗахар 0,4 gБелтъчини 12 gВитамин А9 IUВитамин C0 mgКалций35 mgЖелязо2,5 mgВитамин D0 IUВитамин B60,3 mgВитамин B120 gМагнезий164 mg
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Name ( преди 7 години )
"Нещо, което трябва да имате предвид е, че чаша булгур има по-малко калории, от кафявия ориз, например."Каква е тази глупост??? Сто грама кафяв ориз(или бял, стойностите са приблизителни) има около 110 калории. Сто грама булгур има около 350! Все пак говорим за пшеница...Булгура е изключително полезна храна богата на много витамини, но е далеч от нискокалорична. Мазнините са малко, но въглехидратите не са. Дори се използва от спортисти като лесен и бърз начин за набавяне на калории. Моля проверявайте си фактите, далеч не съм човек който ще се заяде за 10-20 калории, но тук говорим за тройно повече от колкото го представяте.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
sim ( преди 11 години )
Katinka ( преди 12 години )
Вегетарианка съм и обожавам булгура! Слагам го навсякъде като заместител на ориза, защото не обичам ориз. Ястията винаги стават прекрасни!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар