Консумацията на домати, които са богати на силния антиоксидант ликопен, значително намалява риска от инсулт. Това показват резултатите от изследване, извършено във Финландия. То е обхванало 1031 души на възраст между 46 и 65 години.
Резултатите показват, че хората с най-високо ниво на ликопен в кръвта си имат 55 % по-малък риск от инсулт в сравнение с онези, които са с най-ниско ниво на този антиоксидант.
Нивото на ликопен в кръвта било измерено в началото на изследването, а здравословното състояние на участниците било следено средно 12 години, през които 67 от тях получили инсулт. 25 от 258-те участници с най-ниско ниво на ликопен получили инсулт, докато това се отнася за едва 11 от 259-те участници с най-високо ниво на антиоксиданта.
Резултатите са още по-обнадеждаващи, когато се вземат предвид единствено инсултите, предизвикани от кръвен съсирек, а не от кръвоизлив. Оказало се, че участниците с най-високо ниво на ликопен в кръвта си са с 59 на сто по-малък риск от инсулт,
дължащ се на кръвен съсирек, в сравнение с онези, които са с най-ниско ниво на ликопен в кръвта си.
Това изследване потвърждава благотворния ефект от богатия на плодове и зеленчуци хранителен режим за намаляване на риска от инсулт, заяви ръководителят на изследването Юни Карпи от университета в Куопио.
Учените изследвали също нивото на други антиоксиданти в кръвта - алфа каротин, бета каротин, алфа токоферол (форма на витамин Е) и витамин А, и не открили никаква връзка с намаляването на риска от инсулт. Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.