IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезни ли са изобщо биохраните?

23 октомври 2012 14 40

Няма сигурни доказателства за това

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Нито едно научно изследване досега не е потвърдило, че има полза от консумацията на биохрани за здравето на децата, се казва в доклад на Американската академия по педиатрия.

Погледнато в дългосрочен план, засега няма директни индикации, че съставен от биохрани хранителен режим допринася за подобряване на здравето и намалява риска от болести, са написали авторите на доклада.

В него все пак се отбелязва, че изследвания с биохрани са показали по-малко съдържание на пестициди, както и по-малко заразяване на добитъка с резистентни към антибиотици бактерии в сравнение с традиционните хранителни продукти.

На този етап обаче не разполагаме с научни доказателства, че тези различия в съдържанието на пестициди са от значение за здравето и продължителността на живота, макар да знаем, че малките деца, чийто мозък се развива, са особено уязвими към химичните вещества, заяви един от авторите на доклада д-р Джоуел Форман.

Не е открита никаква полза за здравето и от консумацията на биомляко. Експертите от академията обаче настояват, че млякото трябва да е пастьоризирано, за да се избегне рискът от бактерийна инфекция.

От академията призоваха да се извърши широкомащабно клинично изследване върху директния ефект от малките дози естрогени, за да се опознае хормоналното въздействие на млякото и месото върху здравето на децата.

Най-важното е децата да имат разнообразно хранене, включващо плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти, независимо дали става дума за био или традиционни храни, поясни д-р Джнет Силвърстийн от екипа.

Проучване на учени от Станфордския университет въз основа на резултатите от 237 изследвания наскоро заключи, че биохраните не са по-питателни от традиционните храни, но съдържат по-малко следи от пестициди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

John Smth ( преди 11 години )
Факт е ,че био не е равно със здраве, дори да е бие мършата си остава ***, продукт с ниски вибрации за човешкото тяло. Кое му е полезното ? НО една био ябълка е милиони пъти по -полезна от една такава пръскана и намазана с парафин. Изводите ги правете сами.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар