Антиоксидантите защитават човешкото тяло от свободните радикали, като ги унищожават преди те да са нанесли вреда върху здравето на човека. По този начин антиоксидантите действат укрепващо на имунната система, забавят стареенето и предпазват от някои сериозни здравословни проблеми като сърдечна недостатъчност и рак.
Антиоксидантите, също както витамините и минералите, се съдържат в храната, най-вече в някои зеленчуци и плодове, ядки, зърнени култури и животински продукти. Затова колкото повече храни, богати на антиоксиданти присъстват във вашия хранителен режим, толкова по-добре ще се чувствате и изглеждате.
През последните години е установено, че антиоксидантните витамини имат жизнено важно значение за доброто здраве на човек. Те се свързват с други молекули в тялото и защитават човека срещу сърдечно-съдови заболявания, рак, проблеми със зрението, инфекции, нервни разстройства и някои ефекти на стареенето.
Обикновено антиоксидантните витамини включват витамините А, С и Е, които комбинирани с други хранителни антиоксидантни вещества предоставят пълна защита на организма. По-специално:
1. Витамин А е мастно разтворим антиоксидант, който играе важна роля за зрението, деленето на клетките, възпроизводството и растежа на костите. Витамин А регулира имунната система и предпазва от инфекции, бактерии и вируси. Той се среща в сладките картофи, доматите, спанака, пъпеша, зелето, тиквите, мангото, кайсиите, прасковите, морковите, млякото, яйчения жълтък, маслото и сиренето моцарела.
2. Витамин С е водно-разтворим антиоксидант, който играе важна роля в синтеза на съединителната тъкан, особено при колагена, който е ключов структурен инструмент на кръвоносните съдове, сухожилията, ставните връзки и костите. В допълнение витамин С укрепва имунитета, помага при усвояването на желязо и участва в освобождаването хормоните на стреса. Храни, богати на витамин С са: портокали, грейпфрути, мандарини, зелени лимони, ананаси, ягоди, боровинки, малини, киви, диня, папая, броколи, карфиол, пъпеши, зеле, спанак, сладки червени чушки , домати, магданоз и целина.
3. Витамин Е предотвратява увреждането на клетъчните мембрани и блокира окисляването на мазнините. Витамин Е предпазва от сърдечни заболявания, рак, болестта на Алцхаймер, катаракта и Паркинсон. Ще намерите витамин А в бадемите, царевичното олио, соевото масло, в различни семена, пшеничния зародиш, мангото, броколите и сушените на слънце домати.
Антиоксидантите поддържат баланса в човешкото тяло. Затова трябва да следвате разнообразна хранителна диета, богата на плодове и зеленчуци. По този начин ще извлечете максимална полза от антиоксидантите. Все пак най-добрият избор е да набавяте полезни вещества по естествен начин, а не чрез добавки.