Замразяването на храна е чудесен начин да се сдобиете със запас от продукти за цялата година, дори, когато даден продукт не се предлага в магазините. Замразената храна винаги е на разположение, особено при спешни случаи, когато сте забравили да напазарувате. Много хора обаче нямат навика да етикетират храната, която оставят във фризера. А ясното надписване на продуктите е много важно, ето защо:
1. Замразените храни променят цвета си
Дори да сложите храната в безцветни контейнери или найлонови пликове, то не винаги е лесно да се каже каква всъщност е тя. Ябълковото пюре например прилича на редица други продукти и може да се изненадате неприятно, когато объркате ябълковия си сок за телешкото месо с нещо друго. За съжаление след като веднъж храната е била размразена, не е препоръчително да я замразявате отново. Затова слагайте етикети на всичките замразени храни, за да не допускате грешки.
2. Някои храни трябва да се ядат по-рано от други
Замразяването удължава срока на годност на много храни, но въпреки това за всички продукти има някаква пределна граница. Например беконът може стои замразен до два месеца преди да го консумирате. Затова на етикетите описвайте освен вида на храната и датата на нейното замразяване, за да сте наясно до кога може да се яде.
3. Етикетираната храна се подрежда по-лесно
В даден момент вашият фризер може да се препълни и ако не сте надписали храната, може да загубите представа коя е по-стара и коя по-нова. Когато има етикети лесно може да сложите най-старата храна най-отгоре, за да не пропуснете срока ѝ за консумиране.
4. Знаете какво ви липсва
Когато слагате етикети на продуктите във фризера, винаги може да следите количеството и вида храна, който имате. По този начин ще знаете какви продукти няма да се налага да купувате известно време и с какви трябва да се снабдите.
5. Останалите хора могат да намерят това, която търсят
Ако не сте единствените, които се изявяват като кулинари у дома, етикетирането ще улесни и другите хора. Те ще намират лесно това, което им трябва, без да се налага винаги да питат вас. От друга страна, ако продуктите нямат етикети, рискувате човек с алергия към дадена храна да се обърка и да вземе точно нея.
На етикета записвайте вида на храната, датата на замразяване и за ваше улеснение – срока на годност.