Бременността може да направи чудати неща по отношения на апетита ви. Някои жени излапват цял буркан с кисели краставички на едно ядене, други не могат да устоят на сладоледа и сладкишите, трети се превръщат в унищожител на пържолите и т.н.
Добре е да си угаждате, но все пак има някои храни, които трябва да стоят на разстояние от трапезата ви по време на тези скъпоценни девет месеца. Причината е, че те са опасни за здравето на бебето ви и определено рискът от това да ги консумирате не си заслужава.
Ето и кои са тези опасни храни:
Меки сирена
Избягвайте меките сирена с плесен като камембер, бри, рокфор, козе сирене и др. Видите ли сини жилки в сиренето направо го оставете в магазина. Всички тези сирена могат да съдържат листерии, вид бактерии, които могат да навредят на вашето бебе. Можете да консумирате твърдите сирена като чедър и пармезан, както и моцарела, фета и рикота, при условие, че са направени от пастьоризирано мляко.
Пастет
Избягвайте всички видове пастети от прясно месо. Консервираните и тези, които могат да издържат дълго, могат да се приемат. Причината пак е че в пастета, който не е минал термична обработка може да се съдържат листерии, които могат да доведат до много проблеми с плода.
Снимка: Dreamstime
Сурови или рохки яйца
Уверете се, че всички яйца, който консумирате са твърдо сварени, дори и жълтъците им. Това ще предотврати риска от отравяне със салмонела.
Също избягвайте и храни, които съдържат сурови или полусурови яйца, включително домашна майонеза, салатни сосове, кремове и сладолед. Сосовете и майонезите в магазините са направени от пастьоризирани яйца, което е добре.
Снимка: Dreamstime
Риба
Някои видове риба трябва да останат извън менюто ви по време на бременността, заради високите нива на живак, които могат да окажат влияние върху нервната система на плода. Избягвайте да ядете акула, риба меч и риба тон.
Внимавайте и с мазната риба като сьомга, скумрия, сардини и пъстърва. Яжте не повече от две порции на седмица. Можете да ядете всички други видове риба без ограничение.
Миди
Избягвайте миди, докато сте бременна особено суровите. Те могат да съдържат вируси, бактерии и токсини, които причиняват хранителни отравяния. Дори и да ги сварите добре пак не е напълно безопасно.
Снимка: Dreamstime
Месо алангле
Уверете се, че всичкото месо, което консумирате е добре сготвено (изпечено или сварено) без следи от розов цвят или кръв. Обърнете специално внимание при употребата на птичето, мляно месо, включително това в сандвичите.
Уверете се, че всички повърхности и прибори са старателно измити след приготвянето на сурово месо и старателно измийте и подсушете ръцете си след като сте пипали такова место. Това е начина да избегнете зарази като салмонела и ешерихия коли.
Суши
По-добре е да яде суши, след като родите. Все пак то се прави от сурова риба, в която може да се съдържат малки паразитни червеи.
Снимка: Dreamstime
Непастьоризирано прясно мляко
Единственото прясно мляко, което трябва да приемате е пастьоризираното или това, което е обработено по технологията UHT (Ultra High Temperature). Ако не сте сигурни дали вашето мляко е такова, по-добре го сварете преди да го консумирате.
Добавки с витамин А
Не приемайте високи дози мултивитаминни добавки с масло от черен дроб на риба или каквито и да било добавки, съдържащи витамин А. Високите количества на витамин А по време на бременност може да предизвикат спонтанен аборт, аномалии в развитието на плода и вродени дефекти на новороденото.
Кофеин
Не се препоръчва бременните жени да приемат повече от 200 mg кофеин на ден. Високите дози кофеин могат да доведат до раждането на бебе с ниско тегло и дори да предизвикат спонтанен аборт.
Не забравяйте, че кофеинът не се съдържа само в чая и кафето, но също така и в шоколада и колата.
Алкохол
Прекаляването с алкохола по време на бременност може да навреди на нероденото дете и да доведе до вродени малформации. Кралският колеж на акушерите и гинеколозите във Великобритания съветва бременните жени да спрат алкохола напълно, въпреки че се счита че едно питие на ден от слабоалкохолна напитка няма да навреди на плода.