От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.
Коледните пости започват 40 дни преди празника. В този период има дни с по-строги пости, в които е позволено човек да се храни само с растителна храна. През останалото време е разрешена консумацията на риба, морски дарове и вино. Изключение правят дните сряда и петък, в които се спазва строг пост. Млечните продукти са забранени.
Въпреки спазването на някои ограничения, при желание, човек може да се храни както трябва и то напълно здравословно. Храните, на които трябва да се наблегне по време на Коледните пости, са плодовете, зеленчуците и ядките.
Тъй като по време на пост организмът изпитва дефицит на белтъчини, заради липсата на месо и млечни продукти, вие трябва да ги набавите от друго място. Препоръчителните храни са боб, леща, ориз, нахут, булгур, киноа, авокадо, гъби и всякакъв вид кълнове. Не забравяйте, че може да заменяте млечните продукти с такива, но от растителен произход.
Изключително полезни са сушените плодове и пълнозърнестите продукти. Наблегнете и на повече ядки – орехи, лешници, фъстъци, сусам, бадеми, тиквени и слънчогледови семки.
По време на коледните пости трябва да се храните и с повече плодове и зеленчуци, за да набавите необходимите витамини и минерали, необходими на организма ви. Яжте ябълки, киви и портокали. По това време на годината могат да се намерят много видове зеленчуци по магазините, така че имате богат избор и от тях – броколи, карфиол, картофи, зеле, спанак, моркови, тикви, сини домати. Подправяйте всичките си ястия със зехтин, който има прочистващо действие.
В тези 40 дни на пост е позволено да ядете и макаронени изделия, стига те да не съдържат яйца или други животински продукти. За най-сигурно винаги четете етикета със съдържанието на съответната храна.
Хората, които не са задължени да спазват строг пост през цялото време, могат да си позволят да ядат риба в някои определени дни. Най-добре това да бъдат риби, съдържащи най-много белтъчини. Това са видовете: пъстърва, скумрия, лефер, риба тон, херинга, сардина и хек. На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино.