IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аспержите – приятел в борбата с диабета

3 декември 2012 06 20

Те имат свойството на контролират кръвната захар

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Аспержите могат да се превърнат в новото кулинарно оръжие в борбата с диабета. Учени открили, че въпросният зеленчук поддържа нивата на кръвната захар под контрол и увеличава производството на естествен инсулин, хормон, който помага да се абсорбира глюкозата от организма.

Диабет тип 2 е най-често срещаният вид и представлява голям здравословен проблем. Според благотворителната организация във Великобритания, Diabetes UK, при сегашния темп на нарастване, броят на засегнатите ще се увеличи от 2,5 милиона до четири милиона души през 2025 година и пет милиона през 2030 година.

Тревожната статистика показва, че повече от един милион души не осъзнават, че са болни, тъй като те не разпознават симптомите на диабета. Това най-често са: умора, жажда, често уриниране, повтарящи се кандидози и рани, които трудно зарастват. Смята се, че мазните и нездравословни храни увеличават риска от заболяване, пише вестник Daily Mail.

Учени от Университета в Карачи в Пакистван провели експеримент, за да докажат благотворното действие на аспержите срещу диабета. Те инжектирали лабораторни мишки с химикали, за да предизвикат диабет. След това едната половина мишки била третирана с аспержи, а другата половина с утвърдено антидиабетно лекарство, наречено глибенкламид. Мишките били хранени с малки или по-големи дози аспержи всеки ден в продължение на 28 дни.

След извършените кръвни тестове било установено, че има настъпили промени. Оказало се, че ниските нива на аспержи понижават кръвната захар, но не подобряват производството на естествен инсулин. Само високите нива от зеленчуците имат значителен ефект върху панкреаса, органът, който освобождава инсулина в кръвта.

По-ранни проучвания също подкрепят сегашните твърдения. Според изследване, публикувано в British Medical Journal през 2006 година, аспержите увеличават с до 81% усвояването на глюкоза от мускулите и тъканите на организма.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари