IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силна, здрава и красива есен

28 ноември 2012 13 04

...с облепиха

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За много жени есента е ново начало и активизиране след горещия почивен сезон. Докато други изпадат в състояния на неудовлетвореност – дали от времето, дали от повишаващия се с всеки работен ден стрес, те са с понижено настроение и тонус. Как да запазим самочувствието си на светли, позитивни и активни жени-слънце?

Продуктът, който помага на всички да посрещнат есенния сезон в най-добра форма, е „Облепиха" - изцяло природен продукт с висока хранителна стойност и качества. Облепиховото масло се съдържа в плодовете и семената на бодливия храст Hippophae Ramnoides (Sea Buckthorn) разпространен в Европа, Югозападна и Централна Азия – Алтай, Тибет, Русия, Гърция, Индия, Монголия, Турция и други страни. В България е известно и като Ракитник. Маслото от семето му съдържа повече от 190 съставки, които допринасят значително за общото благосъстояние и физическо здраве и буквално го правят основна хранителна добавка с изключително значение за нашето здраве.

Основни ползи:

• по-здрави нокти, кожа и коса

• повишава енергията и допринася за по-доброто физическо състояние

• съдържа всички омега мастни киселини (3,6,7,9)

• съдържа каротен, който предпазва от опасните слънчеви UV лъчи

• съдържа фитостероли, които влияят срещу увеличението на холестерола

Лечебните свойства на растението Hippophae Ramnoides са известни още от антични времена. Историята твърди, че именно то е хранителната тайна на Александър Велики. Първите писмени сведения датират от IV век преди Христа в текстове на Теофраст и Педа́ний Диоскури́д, смятани за бащите на фармакологията. Според тях растението Hippophae Ramnoides е съставлявало голяма част от дневната храна на Александър Велики и неговите армии, след като забелязали, че болните и ранени коне се възстановяват и излекуват, след като дъвчат листата на растението. Оттук и името от гръцки – Hippophae, което буквално означава "ippos" – кон и "phaos" – „лъскав".

До днес са направени много научни изследвания от учени в Германия, Русия, Китай, Англия, Канада и др. вследствие на които е доказано благоприятното влияние на маслото от облепиха върху различните функции в човешкия организъм. На базата на тези изследвания са разработени много клинични материали за неговата употреба.

Установен е уникален състав на облепиховото масло – един от най- богатите източници на природни витамини A, C, E, фолиева киселина и биологично активни вещества – аминокиселини, минерали, протеини. За да се запази активната им форма, днес маслото се добива с помощта на съвременна технология без обработка с химикали. По съдържание на витамините A и E маслото от облепиха превъзхожда всички плодове и зеленчуци. Съдържанието на провитамин A действа благоприятно при много очни заболявания – кокоша слепота, язва или изгаряния на роговицата, нараняване с чуждо тяло или преумора на очите, след продължителна работа с компютър.

На витамин A, съдържащ се в маслото се дължи регенериращото свойство и ускорената епителизация на клетките при изгаряния от различни степени. Маслото облекчава болките и повлиява възпалението при наранена кожа, благоприятно действа върху структурата на тъканите. Влияе положително върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника, язви, гастрити, колити, върху липидния обмен в черния дроб.

Маслото от облепиха има мощен антиоксидантен ефект, дължащ се на съдържанието на над 15 антиоксиданта. Уникалното съчетание на сбора от витамините A, E и C, каротеноидите – ликопен и зеаксантин, аминокиселините, взаимно засилват физиологичното си действие спрямо процесите на стареене. Обезвреждат свободните радикали, свързвайки се с тях и по този начин предпазват клетките от дегенеративни процеси. С антиоксидантното си действие облепиховото масло предпазва организма от развитието на атеросклероза, сърдечносъдови смущения, хипертония, съдейства за понижаване нивото на холестерола в кръвта и предпазва клетките от злокачествени изменения. Укрепва имунната система на организма. Оказва благоприятен ефект при заболявания на устната кухина и носоглътката (афти, възпаление на езика, стоматити, ларингити). Допринася за активиране вътрешносекретната дейност на храносмилателната система.

Маслото от облепиха е природен продукт, лишен от вредните странични ефекти на лекарствените продукти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Петър ( преди 11 години )
Да, особено есента е важно да се грижим за себе си. Аз противно на теориите през есента наблягам на физиката и се чувставам супер. Тези инверсни обувки http://***.activsport.net/inversion-boots?keyword=%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%B8&category_id=38 и сега постигма много по-добро натоварване. Истината е, че не от есента, а постоянството или липсата му :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар