Оранжевите цитрусови плодове имат специфичен приятен мирис и освежаващ, леко кисел вкус. Човек може да яде мандарини както в натуралния им вид, така и като добавка в много ястия и храни като салати и десерти. Маслото от цитрусовите плодове пък се използва за по-наситен вкус в кремове, дъвки и сладолед.
Мандарините сами по себе си са не само страхотна кулинарна добавка, но и богат източник на полезни вещества за здравето на човек. Те имат множество ползи – от намаляване риска от рак до загуба на тегло.
1.Мандарините могат да намалят риска от рак
Изследователи от Киото установили, че пиенето на сок от мандарини при хора с хроничен вирусен хепатит може да намали риска от развитие на рак на черния дроб. В едногодишно проучване 30 участника с вирусен хепатит консумирали ежедневно сок от цитрусовите плодове и не показали никакви признаци за развитие на рак. Данните са в контраст с резултати от друго проучване, което показало, че 8.9% от общо 45 участника с хепатит развили рак на черния дроб.
2.Мандарините – богат източник на витамин С
Консумирането на мандарини може да осигури 80% от необходимия дневен прием на витамин С. Всички знаем, че този витамин е изключително важен със своето антиоксидантно действие, което се бори срещу свободните радикали в човешкото тяло. По този начин витамин С се бори с инфекциите в организма.
3.Мандарините подобряват холестерола
Антиоксидантите в мандарините намаляват нивата на лошия холестерол. Свободните радикали окисляват холестерола , като по този начин го задържат в артериите. Така движението на кръвта се забавя. В следствие на това се повишава рискът от високо кръвно налягане, мозъчен инсулт и сърдечни заболявания.
4.Мандарините могат да ви помогнат да отслабнете
Цитрусовите плодове са богат източник на фибри. В 100 грама мандарини се съдържат 3 грама фибри. Редовното консумиране на храни, съдържащи фибри, ви помага да се чувствате сити по-дълго време. По този начин желанието ви за храна намалява и ограничавате калорийния си прием. Препоръчително е дневната доза фибри да е около 20 грама. Въпреки това може да се наложи да приемате по-голямо количество фибри в зависимост от калориите, които консумирате.