Вкусната крем супа от сладки картофи е сензация по това време на годината. Сладките картофи не само добавят цвят и вкус на празничната трапеза, но и са много полезни. Тези зеленчуци, известни още като батати са сравнително непознати у нас, въпреки че вече се намират в големите супермаркети.
Бататите са сплеснати и по-продълговати по форма. За разлика от другите картофи те имат леко заострени краища и са по-едри. Цветът на вътрешността им може да бъде бяла, жълта или орaнжева.
В новата кулинарна книга на д-р Мао „Тайните на дълголетието" (Secrets of Longevity Cookbook), той класира този зеленчук като един от десетте най-добри храни за здраве и дълголетие.
Той твърди, че по време на своето двадесет и няколко годишно изследване на столетници е открил, че сладките картофи са били неизменна част от трапезата на тези хора.
Сладките картофи не само са една от десетте най-добри храни за дълголетие, но също така са изключително подходящи за консумиране през зимата.
Тази вкусни зеленчуци са пълни с антиоксидантни, които се борят срещу свободните радикали, подобряват зрението и укрепват имунната система. Според статистиките бататите съдържат по-големи количества на бета-каротин и витамин C от морковите, повече протеин от ориза, както и повече фибри, отколкото овесените трици.
Този богат на хранителни вещества корен е отличен източник на витамин А, както и растителни стероли, понижаващи холестерола. Сладките картофи помагат за балансирането на гликемичния индекс в организма, като контролират как тялото реагира на храната, която приема и потенциално предлага подкрепа на хората с инсулинова резистентност или захарен диабет.
Снимка: Dreamstime
Картофена крем супа от батати
Сладките картофи са много популярна храна в Китай (където е пълно със столетници), а рецептата за крем супа е една от любимите ми и традиционни ястия. Тя може да бъде и замразявана за по-късна употреба. Само не забравяйте да претопляте супата на слаб огън преди сервиране.
Продукти за 4 порции:
1 малка глава карфиол, нарязана на малки парченца;
1 супена лъжица масло от гроздови семки;
Един малък бял лук, нарязан на ситно;
2 сладки картофи, обелени и нарязани на големи кубчета;
2 твърди круши, обелени и нарязани на големи кубчета;
зеленчуков бульон;
1 чаена лъжичка смес на равни части канела, копър, карамфил, смлян анасон, бял пипер, сух магданоз, смлян джинджифил, лют червен пипер, куркума;
Сол и прясно смлян черен пипер;
Пресни листа от мента, за гарниране.
Приготвяне:
1. Поставете карфиола в две чаши вода в тенджера, оставете да заври и варете, докато карфиола омекне (около 10 минути). Извадете и пасирайте карфиол в блендер докато стане на пюре. Поставете го настрана в голяма купа.
2. Загрейте олиото от гроздови семки в тенджера на по-висока температура. Добавете лука и го запържете за 2 минути, докато омекне. Добавете сладките картофи и крушите и разбъркайте добре за още 2 минути. Добавете вода в тенджерата, сложете зеленчуковия бульон и микса от подправки и оставете да къкри за около 20 минути докато бататите омекнат. Отстранете от котлона и оставете да изстине.
3. Пасирайте супата в блендер като добавите и карфиола към нея. Накрая добавете подправките (сол, черен пипер и мента) и сервирайте.