Вкусната крем супа от сладки картофи е сензация по това време на годината. Сладките картофи не само добавят цвят и вкус на празничната трапеза, но и са много полезни. Тези зеленчуци, известни още като батати са сравнително непознати у нас, въпреки че вече се намират в големите супермаркети.
Бататите са сплеснати и по-продълговати по форма. За разлика от другите картофи те имат леко заострени краища и са по-едри. Цветът на вътрешността им може да бъде бяла, жълта или орaнжева.
В новата кулинарна книга на д-р Мао „Тайните на дълголетието" (Secrets of Longevity Cookbook), той класира този зеленчук като един от десетте най-добри храни за здраве и дълголетие.
Той твърди, че по време на своето двадесет и няколко годишно изследване на столетници е открил, че сладките картофи са били неизменна част от трапезата на тези хора.
Сладките картофи не само са една от десетте най-добри храни за дълголетие, но също така са изключително подходящи за консумиране през зимата.
Тази вкусни зеленчуци са пълни с антиоксидантни, които се борят срещу свободните радикали, подобряват зрението и укрепват имунната система. Според статистиките бататите съдържат по-големи количества на бета-каротин и витамин C от морковите, повече протеин от ориза, както и повече фибри, отколкото овесените трици.
Този богат на хранителни вещества корен е отличен източник на витамин А, както и растителни стероли, понижаващи холестерола. Сладките картофи помагат за балансирането на гликемичния индекс в организма, като контролират как тялото реагира на храната, която приема и потенциално предлага подкрепа на хората с инсулинова резистентност или захарен диабет.

Снимка: Dreamstime
Картофена крем супа от батати
Сладките картофи са много популярна храна в Китай (където е пълно със столетници), а рецептата за крем супа е една от любимите ми и традиционни ястия. Тя може да бъде и замразявана за по-късна употреба. Само не забравяйте да претопляте супата на слаб огън преди сервиране.
Продукти за 4 порции:
1 малка глава карфиол, нарязана на малки парченца;
1 супена лъжица масло от гроздови семки;
Един малък бял лук, нарязан на ситно;
2 сладки картофи, обелени и нарязани на големи кубчета;
2 твърди круши, обелени и нарязани на големи кубчета;
зеленчуков бульон;
1 чаена лъжичка смес на равни части канела, копър, карамфил, смлян анасон, бял пипер, сух магданоз, смлян джинджифил, лют червен пипер, куркума;
Сол и прясно смлян черен пипер;
Пресни листа от мента, за гарниране.
Приготвяне:
1. Поставете карфиола в две чаши вода в тенджера, оставете да заври и варете, докато карфиола омекне (около 10 минути). Извадете и пасирайте карфиол в блендер докато стане на пюре. Поставете го настрана в голяма купа.
2. Загрейте олиото от гроздови семки в тенджера на по-висока температура. Добавете лука и го запържете за 2 минути, докато омекне. Добавете сладките картофи и крушите и разбъркайте добре за още 2 минути. Добавете вода в тенджерата, сложете зеленчуковия бульон и микса от подправки и оставете да къкри за около 20 минути докато бататите омекнат. Отстранете от котлона и оставете да изстине.
3. Пасирайте супата в блендер като добавите и карфиола към нея. Накрая добавете подправките (сол, черен пипер и мента) и сервирайте.





Спасиха мигранти, превозвани в потенциален метален ковчег от София към Гърция
Временен автобус замества метрото по ключова линия в София през уикенда (+КАРТА)
Пакистански астронавт ще посети китайската орбитална станция „Тянгун“
Обсерваторията „Вера Рубин“ откри огромен звезден поток
В монголската пустиня издигат „марсиански“ лагер
Тъмната материя се подчинява на гравитационни „кладенци“
Кристина Ич
Ван Дайк чакал до последно оферта от Реал Мадрид
Роналдо не мисли за пенсия, иска да забие 1000
Кланът Вуцови направиха голям жест към легендарен клуб
Тест: Коя емоция управлява живота ви в момента?
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Сила на всяка възраст – 3 причини жените да вдигат тежести
Нов нехормонален медикамент при менопауза одобри FDA
Памуклийка – древна билка от помощ при съвременни заболявания
Захарен диабет тип I при деца - хранене и инсулинолечение
В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спасиха петдневно бебе с рядка вродена аномалия
Остави коментар
Ангел
( преди 10 години )