Високото кръвно е проблем, върху който са се съсредоточили напоследък учените. То може да причини сърдечен удар и куп други заболявания, така че хората трябва да внимават с какво се хранят и колко се стресират, за да се радват на по-дълъг живот.
Според последни изследвания една от полезните храни, която регулира кръвното налягане, е червеното цвекло. То е много полезно и за кръвта.
Изследователи от института "Бейкър" в Мелбърн са установили, че до няколко часа след консумацията на сок от червено цвекло, кръвното налягане на доброволци спада средно с четири до пет пункта.
По-бързо и силно цвеклото действа при мъжете. Ефектът е по-голям, ако сокът от червено цвекло се консумира ежедневно.
„Понижението може и да изглежда незначително, но приравнено към общото здраве на населението се изразява в намаляване с 10 процента на смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания", обяснява д-р Леа Коулс от изследователския екип.
Цвеклото е ценен източник на витамини С и К, фибри и полифеноли.