Началото на годината е – време за диети и влизане във форма. Ако ви е омръзнало от бързата и нездравословна храна или пък от скъпите обеди с колегите в местните ресторанти около офиса ви, то можете да промените малко традицията и да заложите на нещо по-малко популярно, но по-евтино и здравословно. А, именно да си носите салати от вкъщи и с тях да обядвате през работната седмица.
Предлагаме ви и няколко вкусни идеи по темата, които не са и трудни за реализация.
Трябва само да си набавите продуктите от магазина през почивните дни, да си приготвите няколко чисти буркана с винтова капачка и в неделя следобед да отделите един час от времето си, за да приготвите тези салати поне до сряда. Можете да ги правите и всяка вечер за следващия ден, за да са по-пресни, но с първия начин ще спестите време.
Ако се питате защо салатите са в буркани, а не в пластмасови съдове, то отговорът е много лесен – можете да изхвърлите буркана след консумацията на салатата или ако си го приберете вкъщи – да го измиете в миялната машина. Освен това бурканът е идеален като размер за една салата и тя няма да се разлее или да протече в чантата ви.
Има едно правило – започвайте да редите салатата от по-тежките продукти (шунка, боб, кашкавал) към по-леките (маруля, краставици)
Най-добрия вариант е да си направите пет салати наведнъж и в хладилника те ще останат свежи за цялата седмица.
Ето ви и три хубави, вкусни и полезни рецепти:
Салата Капрезе
2 супени лъжици песто (домашно или купено от магазина)
1 чаша чери домати
1 ½ пакет прясна моцарела, нарязана на кръгчета
4-5 лъжици варена паста
½ чаша листа от пресен спанак
1 лъжица пресен босилек, нарязан на ситно

Снимка: thedailymuse.com
Салата от нахут
2 супени лъжици лимонов винегрет
1 чаша сварен нахут
½ чаша сушени (на слънце) домати
¼ чаша пресен лук или праз, нарязан на ситно
¼ чаша червен лук, нарязан на ситно
½ чаша маслини без костилки
¼ чаша червени чушки, нарязани на ситно
½ чаша пресен спанак

Снимка: thedailymuse.com
Пролетна салата
2 супени лъжици лимонов винегрет
1 чаша чери домати/може и обикновени
¼ чаша червен лук, нарязан на ситно
1 чаша нарязана краставица
½ чаша сирене, натрошено
4-5 лъжици варена паста
½ чаша маруля
½ чаша пресен джоджен, нарязан

Снимка: thedailymuse.com
Лимонов винегрет
Сок от един голям лимон
½ чаша зехтин
Голяма щипка сол
Щипка прясно смлян черен пипер
Разбъркайте всички съставки в малък съд и слагайте на дъното на бурканите с вашите салати. Преди да ги консумирате само разклатете добре буркана и сте готови за обяд!





Спасиха мигранти, превозвани в потенциален метален ковчег от София към Гърция
Временен автобус замества метрото по ключова линия в София през уикенда (+КАРТА)
Пакистански астронавт ще посети китайската орбитална станция „Тянгун“
Обсерваторията „Вера Рубин“ откри огромен звезден поток
В монголската пустиня издигат „марсиански“ лагер
Тъмната материя се подчинява на гравитационни „кладенци“
Кристина Ич
Ван Дайк чакал до последно оферта от Реал Мадрид
Роналдо не мисли за пенсия, иска да забие 1000
Кланът Вуцови направиха голям жест към легендарен клуб
Тест: Коя емоция управлява живота ви в момента?
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Сила на всяка възраст – 3 причини жените да вдигат тежести
Нов нехормонален медикамент при менопауза одобри FDA
Памуклийка – древна билка от помощ при съвременни заболявания
Захарен диабет тип I при деца - хранене и инсулинолечение
В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спасиха петдневно бебе с рядка вродена аномалия
Остави коментар