Началото на годината е – време за диети и влизане във форма. Ако ви е омръзнало от бързата и нездравословна храна или пък от скъпите обеди с колегите в местните ресторанти около офиса ви, то можете да промените малко традицията и да заложите на нещо по-малко популярно, но по-евтино и здравословно. А, именно да си носите салати от вкъщи и с тях да обядвате през работната седмица.
Предлагаме ви и няколко вкусни идеи по темата, които не са и трудни за реализация.
Трябва само да си набавите продуктите от магазина през почивните дни, да си приготвите няколко чисти буркана с винтова капачка и в неделя следобед да отделите един час от времето си, за да приготвите тези салати поне до сряда. Можете да ги правите и всяка вечер за следващия ден, за да са по-пресни, но с първия начин ще спестите време.
Ако се питате защо салатите са в буркани, а не в пластмасови съдове, то отговорът е много лесен – можете да изхвърлите буркана след консумацията на салатата или ако си го приберете вкъщи – да го измиете в миялната машина. Освен това бурканът е идеален като размер за една салата и тя няма да се разлее или да протече в чантата ви.
Има едно правило – започвайте да редите салатата от по-тежките продукти (шунка, боб, кашкавал) към по-леките (маруля, краставици)
Най-добрия вариант е да си направите пет салати наведнъж и в хладилника те ще останат свежи за цялата седмица.
Ето ви и три хубави, вкусни и полезни рецепти:
Салата Капрезе
2 супени лъжици песто (домашно или купено от магазина)
1 чаша чери домати
1 ½ пакет прясна моцарела, нарязана на кръгчета
4-5 лъжици варена паста
½ чаша листа от пресен спанак
1 лъжица пресен босилек, нарязан на ситно
Снимка: thedailymuse.com
Салата от нахут
2 супени лъжици лимонов винегрет
1 чаша сварен нахут
½ чаша сушени (на слънце) домати
¼ чаша пресен лук или праз, нарязан на ситно
¼ чаша червен лук, нарязан на ситно
½ чаша маслини без костилки
¼ чаша червени чушки, нарязани на ситно
½ чаша пресен спанак
Снимка: thedailymuse.com
Пролетна салата
2 супени лъжици лимонов винегрет
1 чаша чери домати/може и обикновени
¼ чаша червен лук, нарязан на ситно
1 чаша нарязана краставица
½ чаша сирене, натрошено
4-5 лъжици варена паста
½ чаша маруля
½ чаша пресен джоджен, нарязан
Снимка: thedailymuse.com
Лимонов винегрет
Сок от един голям лимон
½ чаша зехтин
Голяма щипка сол
Щипка прясно смлян черен пипер
Разбъркайте всички съставки в малък съд и слагайте на дъното на бурканите с вашите салати. Преди да ги консумирате само разклатете добре буркана и сте готови за обяд!