IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Плодовете и зеленчуците правят хората по-оптимистични

20 януари 2013 15 30

Зелените зеленчуци са богати на каротиноиди

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората, които често хапват плодове и зеленчуци, са склонни да бъдат по-оптимистично настроени за бъдещето, сочат данните от ново проучване. Учените установили, че в кръвта на хората с оптимистично мислене, има по-високи нива на растителните съединения каротеноиди. Каротеноидите са пигменти, които се съдържат най-вече в оранжевите плодове и в зелените листни зеленчуци.

Предишни изследвания показват, че антиоксидантите, към които спадат и каротеноидите, могат да бъдат показател за добро здраве. Антиоксидантите предпазват тялото от свободните радикали, които увреждат клетките и по този начин правят организма податлив на болести. Теория за антиоксидантите гласи още, че те имат антистрес ефект.

В настоящото изследване се включили почти 1000 мъже и жени на възраст между 25 и 74 години. Учените направили тестове, с помощта на които измерили нивото на концентрация на бета-каротин и витамин Е в кръвта на участниците. След това доброволците трябвало да попълнят въпросник за живота си, с който да се установи настройката им към живота.

Изследователите установили, че по-оптимистичните хора имат с 13 на сто по-високи нива на каротеноиди в кръвта, в сравнение с останалите участници. Учените обясняват резултатите с по-голямата консумация на плодове и зеленчуци при оптимистичните хора. Оказва се, че тайната е човек да яде поне три пъти на ден плод или зеленчук.

Миналогодишно изследване на учени от Warwick University показва, че хората, които се хранят с плодове и зеленчуци поне седем пъти на ден, са най-щастливи, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари