Консумирането на храни със силен аромат, може да ви помогне да започнете да се храните в по-малки количества. Поне това се твърди в ново проучване, което се базира върху вида на храната, нейния мирис и размера на хапките.
Според холандския учен Рене де Вайк, който е автор на проучването, когато ядете силно миришещи храни, вие инстинктивно си взимате по-малко количество от тях или отхапвате по-малки парчета.
Д-р Рен де Вайк решава да проучи как миризмата се отразява на размера на храната, която хората приемат. След 30 проучвания с доброволци той и колегите му са убедени, че колкото по-силна е миризмата на дадено ястие, толкова по-малки са хапките на хранещия се, независимо от неговите вкусови рецептори.
Той твърди: "Хората се саморегулират, когато ядат по-миризливи храни и инстинктивно вземат по-малки хапки, за да избегнат силните усещания."
Изследователите подозират, че миризмата на храната предупреждава за нейната интензивност и по-високо съдържание на калории, което води до това саморегулиране.
Това откритие е доста окуражаваща стратегия, за желаещите да отслабнат. Предполага се, че те просто могат да се фокусират върху консумирането на такива храни, които ще ги заситят по-бързо, а в същото време ще са изяли по-малко количество от тях.
Някои миризми като тази на вкусен шоколадов десерт, може да стимулират апетита, затова изследователите все пак казват, че трябва да се внимава с вида на храните.