IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Яице за теб и мен всеки ден!

8 февруари 2013 07 40

Ползите от жълтъка и белтъка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дори да не сте на режима на Пиер Дюкан (високо протеинов хранителен режим), можете да се възползвате от полезните свойства на яйцата, ако желаете да свалите някое и друго килце. Вероятно сте чували, че белтъците са далеч по некалорични и полезни от жълтъците.

Вижте и разликата:

Яйченият жълтък има три пъти повече калории от яйчения белтък. Той съдържа 5 гр мазнини и 213 мг холестерол (целият холестерол е съсредоточен в жълтъка). Калорийната стойност на жълтата част от птичия продукт е 59 калории.

Белтъкът от своя страна няма никакви мазнини, никакъв холестерол и само 17 калории.

Въпреки това, всички витамини (витамините A, D и E ) се съдържат точно в жълтъка. Затова е добре да консумирате яйцето цяло. Разбира се, без да прекалявате.

Сигурно сте чували, че кафявите яйца са по-хранителни от белите. Това обаче, е абсолютен мит.

Според проучване, проведено от Харвардското училище за обществено здраве, няма значима връзка между консумацията на яйца и сърдечни заболявания. В действителност, според едно проучване редовната консумация на яйца може да помогне за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, инсулт и сърдечни пристъпи.

Яйцата са чудесен източник на холин. Един яйчен жълтък има около 300 микрограма холин. Холинът регулира мозъка, нервната система и сърдечно-съдовата система.

Яйцата са една от малкото натурални храни, които съдържат витамин D.

Тези продукти също така могат да предотвратят образуването на рак на гърдата. В едно проучване става ясно, че жените, които консумират по 6 яйца седмично, са с близо 44% по-малко застрашени от ракови образования в тази част от тялото си.

Яйцата работят и в полза на косата и кожата, защото съдържат много витамини и минерали.

Снимка: Dreamstime

А ето и една полезна и диетична рецепта с участието на яйца, спанак и гъби!

Съставки:

1 супена лъжица зехтин;

1 праз нарязан на кубчета;

1 супена лъжица безсолно масло;

1 супена лъжица соев сос;

ситно нарязани гъби – около 6 чаши;

¼ чаша сухо червено вино;

200 гр спанак;

сол и прясно смлян черен пипер;

4 големи яйца;

4 филийки пълнозърнест тост.

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган загрейте зехтина. Добавете праза и варете на умерена топлина, като разбърквате, докато омекнат продуктите (около 3 минути). Сложете вътре маслото и гъбите. Добавете и виното и соевия сос и покрийте. Варете, докато течността намалее до 2 супени лъжици. Добавете спанака и бъркайте още 2 минути. Подправете със сол и черен пипер.

Разделете цялата смес в четири отделни купички и чукнете по едно яйце отгоре. Оставете да се запече около 10-12 минути, докато яйцата отгоре се втвърдят. После оставете още две минути на изгасена фурна и сервирайте с филийка хляб.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

tugi ( преди 12 години )
ЯЙЧАТА СА ЕДНА ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ.НЯМА НУЖДА ДА СЕ ЗАМИСЛЯМЕ ЗА ВИТАМИНИТЕ И МИНЕРАЛИТЕ, КОИТО СЬДЬРЖА. В ТЯХ ИМА ВСИЧКО ЗА ДА СЕ СЬЗДАДЕ ОРГАНИЗЬМ (пиленце)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар