От дълго време се говори за ползите от червеното вино. Нови изследвания добавят още към тях. Резултатите показват, че слабоалкохолната напитка, освен от сърдечносъдови болести и деменция, може да предпази и от загуба на слух. Това се дължи на химикалът ресвератрол, който се съдържа в червеното грозде, логично и в червеното вино.
От проучване на болницата „Хенри Форд" в Детройт става ясно, че при пациенти, който са получавали ресвератрол преди да бъдат подложени на висок шум за по-дълго време, рискът от оглушаване е значително по-малък.
„Нашето изследване се фокусира върху ресвератрола и неговото действие върху човешкия организъм при редица заболявания", казва д-р Майкъл Сейдман.
Ресвератролът е мощен химикал, който изглежда защитава организма от възпалителни процеси и е свързан със стареенето, намаляването на когнитивните способности и оглушаването. Последното засяга голяма част от хората на възраст след 60 години, а през напоследък от него страдат и по-млади дами от господа – около 50-те.
Загубата на слуха е свързана със загубата на малки „космати" клетки във вътрешната част на ухото, вследствие на остаряването.
Ресвератролът е тестван върху плъхове, при които е дал добри резултати във връзка със запазване на слуха при излагане на силен шум.
„Ние показахме, че като даваме ресвератрол на животните можем да намалим влиянието на силните звуци и да ги предпазим от оглушаване и загуба на когнитивните им способности", казва д-р Сейдман, цитиран от Daily Mail.
Миналия месец учени от Еврейския университет в Йерусалим доказаха, че чаша червено вино и червено месо помагат за понижаването на холестерола в организма