fallback

Бамята: Храна за здрави клетки

26 March 2013 11:00

Полезен и достъпен зеленчук, който е малко пренебрегван на трапезата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Бамята, която се характеризира със зелен цвят и цилиндрична, заострена форма, подобна на шушулка, има семена като чушките и лепкава текстура.

Тя е открита преди 3500 години в Етиопия. Бамята става известна през средните векове първо в Северна Америка, покрай търговията на роби от Африка, а след това сортът постепенно се разпространява и в Европа, Азия, Южна и Централна Америка.

Зеленчукът съдържа мощно съединение, което помага в борбата с рака и сърдечно-съдовите заболявания. Тя е с високо съдържание на глутатион, който атакува рака по два начина. Първо, като силен и мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали (свободните радикали са нестабилни молекули, които увреждат здравите клетки и ги карат да се превръщат в ракови).

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva
Сподели Изпрати в Messenger
рак антиоксиданти бамя
0 коментара
fallback