Едни от най-полезните храни са плодовете. Това не е тайна за никого,но знаете ли кой плод точно каква потребност от полезни вещества на тялото ви задоволява и кои са суперплодовете, които трябва да похапвате в големи количества?
Суперплодовете са естествени функционални храни, съдържащи във висока концентрация полезни вещества - антиоксиданти, фитохимикали (каротеноиди и полифеноли), разтворими фибри (храна за "добрите" дебелочревни бактерии), омега-3 мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини - А, Е, С и група В, минерали.
Суперплодовете са не само част от ежедневния здравословен начин на хранене, но биха могли да помогнат при определени заболявания - сърдечно-съдовите, възпаление и хронична болка, инфекции, метаболитен синдром, затлъстяване, захарен диабет, храносмилателни проблеми, неврологични заболявания, имунни дефицити и алергии. Суперплодовете имат отношение към забавянето на стареенето (антиейджинг ефекти), жизнения тонус и сила, функциите на имунната система и детоксикацията на организма.
Цветът има значение!
Според цветния код: жълто-оранжеви, червено-кафяви, зелени, синьо-виолетово-черни суперплодовете се разделят в няколко групи, което, като цяло позволява по-лесното организиране на ежедневното пазаруване и прием на суперплодове. Различният цвят на суперплодовете означава съдържание на различни биологично-активни вещества, а препоръките са ежедневен прием на 100 до 300 грама различно оцветени суперплодове.
В групата на синьо-виолетово-черни се включват : синя боровинка, черна боровинка, арония, червено грозде, сушени сини сливи, касис, къпина, черен бъз, черна смокиня, асай бери. Биологично активните вещества, на които е богата синьо-виолетово-черната група са: ресвератрол, смесени полифеноли, проантоцианиди, кверцетин, флавоноиди и те са отговорни за: астма, рак, диабет, повишена съсирваемост на кръвта, склонност към тромбози, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер, уринарни и стомашно-чревни инфекции, възпаление, диабет, други бактериални инфекции.
Снимка: Dreamstime
Аронията изключително богата на полифеноли (антоцианин и проантоцианиди), което й придава леко стипчив вкус, естествено богата на сорбитол, който е естествен подсладител с лек лаксативен (разхлабващ) ефект в стомашно-чревния тракт. Аронията е подходяща и при диария, поради богатството си на танини. Богатството на полифеноли обуславя ефектите й за понижаване на кръвното налягане, повлияване на пациенти с дислипидемия и метаболитен синдром, намалява риска за развитие на захарен диабет - намалява нивата на кръвната захар и триглицеридите, намалява тромбоцитната агрегация, потиска отключващите механизми на раковия процес, потиска очните възпаления, мощен антиоксидант, подобрява функцията на черния дроб - хепатопротектор при стеатозен (мастен черен дроб), включително с превантивни ефекти срещу захарен диабет и затлъстяване, подобрява антиоксидантния капацитет на кръвната плазма. Има вече няколко български проучвания за ефектите й както върху здрави доброволци, така и при пациенти с дислипидемия, в които се потвърждават ефектите й. Допълнително, аронията потиска хроничното възпаление и болката при остеоартрити с различна етиология, подобрява инфертилността при мъже, намалява оксидативния стрес при активно спортуващи. Аронията е изключително подходящ плод както за пасажерите, така и за пилотите, особено при дълги пътувания - намалява се отокът на долните крайници и рискът за тромбози на дълбоките вени при рискови групи пациенти.
Снимка: Dreamstime
Синята боровинка - изключително богата на антиоксиданти с естествено син цвят. Дребен плод, но половин купа съдържа почти 2 грама влакнини, почти колкото в 1 филия пълнозърнест хляб. Много богата на растителните пигменти - флавоноидни антоцианини - предпазва от сърдечно-съдови заболявания, рак, заболявания свързани с остаряването - деменция, болест на Алцхаймер, промяна в макулата и лещата на окото (макулна дегенерация и перде). Отлично средство, заедно с червената боровинка за предпазване от инфекции на пикочните пътища (съдържа антиоксиданти епикатехини, които не позволяват на бактериите да се задържат по стената на пикочния мехур). Голямото количество фибри (влакнини), на които са богати предпазват от запек. С мощно антиоксидантно, противовъзплително и антибактериално действие освен по отношение на уринарния тракт и по отношение на инфекции в стомаха, като Helicobacter pylori, който е причина за формиране на пептични язви на стомаха. Предпазва и при някои форми на рак. Богата е и на витами С и магнезий, ресвератрол и антоцианини. Проучват се интензивно по отношение на антиейджинг ефекти, сърдечно-съдовите, противовъзпалителните, противораковите, анти-остеопорозните й ефекти.
Повече информация може да намерите тук: http://www.superfruits.bg/