Постоянно слушаме как трябва да се консумират повече плодове, а изведнъж се оказа, че от тях може да надебелеем, а и дори да вдигнем кръвно.
Ново изследване, проведено в Япония, Китай, Великобритания и САЩ върху 4680 души, показва, че повишената консумация на плодове и зеленчуци не понижава кръвното (както се считаше до момента).
Данните от настоящото изследване на специалисти от Импириъл колидж в Лондон не показват зависимост между консумацията на повече плодове и пониженото кръвно налягане, пише Ройтерс.
Изследователите са изчислили приема на плодове на проучваните хора в рамките на два дни, като са пресметнали консумацията на плодове и плодов сок в грамове на 1000 калории приета храна.
Изглежда в САЩ не са „приятели" на плодовете, защото там е измерен най-ниският прием – 52 грама, а в Китай най-високият – 68 грама.
Преглеждайки отделно данните за участниците от Япония и Китай, изследователите са установили, че повишената консумация на плодове всъщност повишава кръвното налягане, но промяната е едва забележима.
На финала на проучването си учените коментират, че то не е достатъчно да се излезе с някаква глобална теория, но пък е причина да продължат да се правят изследвания в тази насока.