Шоколадовите бонбони и червените рози са непреходните отличителни белези на любовта! Ако сте имали достатъчно късмет, вероятно сте получавали и двете от своя любим покрай „Свети Валентин" или за някой друг важен повод.
Но тази мания по отслабването от последните няколко години превърна шоколада в нещо като забранено и греховно удоволствие. Много са жените, които се чувстват виновни всеки път, когато се престрашат да си похапнат от този вкусен десерт.
Разбира се, има хора, които са пристрастени към консумацията на шоколад и ядат всичко, което съдържа, покрито е или е с пълнеж от шоколад. Хубавото в случая е, че тази божествена субстанция, която има донякъде лоша слава, все пак има и доста ползи за здравето.
Вероятно знаете, че шоколадът дава тласък на духа, облекчава стреса и е силен афродизиак, който разпалва сексуалното желание. Но знаете ли, че той може да помогне и за здравето на сърцето?
Ето и за какво още е полезен шоколадът:
Дава тласък на зрението. Проведени са експерименти със студенти, които са консумирали шоколад преди тестове. Тяхната чувствителност към визуалните обекти и по-точно към контрастите е била доста по-добра от тази на студентите, които не са яли от сладкото изкушение. Това е от значение за безопасността на движение, особено за по-възрастните хора, които имат затруднено зрение. Участниците в това изследване са консумирали бял и тъмен шоколад, като е установено, че ползите на тъмния са повече.
Според скорошно проучване, шоколадът може да помогне за успокояване на кашлицата по-добре от кодеина. Това е така, защото химикал в шоколада, наречен теобромин, може да попречи на дейността на мозъка, наречена „мързелив нерв". Така че, какво ще кажете за това да произведат шоколадов сироп за кашлица? Но не е нужно да чакате подобен да излезе на пазара - чаша горещ шоколад също ще ви свърши работа!
Шоколадът съдържа мощна съставка (флавониди), която може да защити кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Шоколадите, които са най-богати на флавоноиди, обикновено горчат.
Шоколадът може да облекчи симптомите на диария. Според изследователите, това е известно от векове. Същата съставка (флавоноиди), която помага за защита на кожата, помага на организма да се справи с диарията.
Шоколадът помага на сърцето, като понижава кръвното налягане, регулира кръвната захар и подобрява здравето на кръвоносните съдове. В действителност, яденето на шоколад може да намали риска от някои сърдечносъдови заболявания с до една трета.
Шоколадът носи много положителни емоции. Доказано е, че съставки в шоколада изпращат приятни вълни до мозъка, което кара хората да посягат към тях, когато са стресирани, превъзбудени или просто искат да споделят някоя емоция с близките си хора.





Запалиха семейни автомобили на инспектор от Главната инспекция по труда в Монтана
За децата на Мъглиж: Топли дрехи и ученически пособия за малчуганите
В сезона на грипа: Недостиг на ваксини в аптечната мрежа
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
Ямал скъса със секси рапърка
Неймар се завърна, но Сантос не спечели
Джамал Мусиала скоро се завръща в игра?
Арда обяви кошмарна новина
Седмична нумерологична прогноза за 3 – 9 ноември
Любовен хороскоп за ноември
Възстановяване на самочувствието след раздяла – какво помага?
3 упражнения, с които да намалите мазнините около талията при перименопауза
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар