IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобрете усвояването на хранителните вещества

6 юни 2013 12 00

Пет стъпки към целта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може би вече сте напълно наясно какво означава правилно и балансирано хранене и дори го следвате. Но колкото и големи количества полезни плодове и зеленчуци да консумирате, пак може да се окаже, че тялото ви не усвоява добре всичките им полезни съставки и витамини. Затова ви предлагаме няколко съвета, с които ще помогнете на тялото си да абсорбира повече хранителни вещества и да получи най-доброто от здравословната си диета.

1. Комбинирайте храните правилно

Някои хранителни вещества са по-лесни за абсорбиране от тялото, когато се приемат в комбинация, отколкото самостоятелно. Точният механизъм не е напълно ясен дори на учените, но те все пак са обособили няколко храни, които си подхождат и са мощен тандем.

Двойката „авокадо с домати", например, ще донесе по-големи ползи за здравето ви, отколкото ако ядете само домати или само авокадо. Храните, богати на витамин C се комбинират добре със зелен чай, тъй като помагат за по-доброто усвояване на катехини (антиоксиданти). Когато консумирате храни, съдържащи трите основни витамини от група B - тиамин, B-6 и B-12, си осигурявате сериозна защита срещу сърдечносъдови заболявания.

2. Добавяйте мазнина към салатите си

Ако използвате дресинг за салата с ниско съдържание на мазнини, в действителност вие пречите на тялото си да абсорбира напълно всички налични хранителни вещества в зеленчуците. Въпреки че е разумно да стоите далеч от супер тежки и калорични маслени сосове, малко зехтин в салатата и в печените ви или сотирани зеленчуци, действително може да ви помогне да получите най-доброто от хранителната стойност на храната. Оказва се, че тялото се нуждае от малко мазнини, за храносмилането на каротеноиди. Същото важи и за други фитохимикали, включващи безброй антиоксиданти, които можете да получите от зеленчуците.

3. Не пийте течности, докато се храните

Чаша хубаво питие с вечерята, може да подобрява вкуса на храната ви, но имайте предвид, че алкохолът пречи на усвояването на някои от хранителните вещества в храната. Витамините от група B са особено засегнати от спиртните напитки. Алкохолът ще попречи на тялото ви да усвои напълно цинка и фолиевата киселина от продуктите. В действителност, тази липса на усвояване може да се случи дори и ако се храните и пиете алкохол по отделно. Така че най-добре е да намалите приема на алкохол като цяло.

4. Дъвчете по-дълго храната си

Храносмилането е процес, който може да бъде затормозен от големите парчета храна. Разбира се, този процес започва в устата на човек, с двата храносмилателни ензима в слюнката и реалната физическа разбивка на храната чрез дъвчене. Можете да направите останалата част на този процес още по-лесен за тялото си, като старателно дъвчете храната си, за да я подавате на по-малки късове и да дадете повече време на ензимите в устата да си свършат работата.

5. Консумирайте пробиотици

И накрая, не забравяйте, че тези приятелски бактерии в храносмилателната система също така помагат при разграждането на храната и позволяват на тялото ви да използва по-добре хранителните вещества. Приемайте ежедневно пробиотици. Те ще ви помогнат да поддържате бактериите в червата в добра форма. Освен това пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на някои заболявания на стомаха и червата и допълнително да помогнат на тялото ви да получи най-доброто от приетата храна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари