IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да избегнете предозиране с витамини и минерали

31 май 2013 08 00

Ако взимате добавки, трябва да избягвате определени храни

Снимка: Dreаmstime

Снимка: Dreаmstime

Добавките са полезни за вашето здраве, но не и когато се превишава дневният прием на витамини, минерали и други хранителни вещества. Ако си ги набавяте с помощта на хапчета или течности, трябва да внимавате каква храна консумирате, защото взаимодействието им с някои продукти не вещае нищо добро.

Вижте кои добавки с кои храни не трябва да смесвате:

Бразилски орех и селен

Въпреки че тези ядки не са токсични за организма и не могат да доведат до фатални последици, могат да доведат до косопад, сърбежи, цироза на черния дроб. Това е възможно, ако взимате допълнително селен или комплексна добавка със съдържание на селен и я комбинирате с бразилски орех.

Дори и да не взимате добавки, внимавайте с консумацията на бразилски орех, защото 100 г съдържат 800% от препоръчителната дневна доза (казано по друг начин – 8 пъти повече от необходимото). Само в една ядка има средно между 70-90 микрограма селен.

Снимка: Dreаmstime

Храни, богати на витамин A и C с прием на желязо

Ако приемате желязо под формата на добавки, трябва да консумирате продукти, които да подпомогнат усвояването му, за да не предозирате и затрудните функционирането на организма си.

Избягвайте храни като цитрусовите плодове, сладките картофи и броколите, които са богати на витамини A и C.

Снимка: Dreаmstime

Богати на калций храни с калций

Поемането на прекалено много калций може да доведе до състояние на хиперкалциемия. Ако взимате добавки калций и ядете повече млечни продукти, зеленолистни зеленчуци и др. богати на тази съставка храни, тялото ви ще се опита по естествен начин да изхвърли излишното количество от калций.

Но понякога, ако страдате от хормонален дисбаланс или имате други здравословни проблеми, това вещество ще се натрупва в организма ви и може да доведе до нарушения на сърдечния ритъм, костни проблеми като остеопороза, камъни в бъбреците и усложнения в нервната система.

Снимка: Dreаmstime

Риба и омега-3 мастни киселини

Четейки всички материали и лекарски предупреждения, изглежда никога не ни достигат омега-3 мастни киселини. Имайте предвид, че повече от 1 г омега-3 може да навреди на страдащите от хемофилия, левкемия и хората, които взимат лекарства за разреждане на кръвта.

Ако ядете много мазна риба като сьомга (или зехтин, орехи и други богати на омега-3 мастни киселини), внимавайте да не надвишавате това количество от полезното вещество, предупреждава Европейското кардиологично дружество.

Снимка: Dreаmstime

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари