IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Храни като щит срещу вредните слънчеви лъчи

18 юни 2013 14 00

Защитете кожата си, консумирайки определени храни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Най-добрият начин да избегнете изгаряне на кожата е като се скриете от слънцето и използвате защитен лосион. На пазара се предлагат много видове слънцезащитни продукти – под формата на лосион, спрей и с различен фактор. Какво ще кажете обаче, за защитен продукт под формата на храна? Може би ви звучи странно, но според изследвания определени храни имат предпазващо действие върху вашата кожа.

Новото откритие не изключва обичайните методи за защита на кожата – избягване досег със слънцето между 11:00 и 15:00 часа, както и нанасянето на подходящ защитен продукт. Действието на хранителните продукти е само допълващо, но не и основно. Представителят на Британската асоциация на дерматолозите – Нина Гоод твърди, че някои храни могат да предоставят ограничена защита. Въпреки това нивото на защита е незначително и не може да бъде заместител на конвенционалните методи, пише вестник Daily Mail.

Диетологът Джулиет Килоу разкрива кои храни са полезни за тялото, освен като източник на хранителни вещества и енергия. Ето ги и тях:


1. Домат. На първо място в списъка се нареждат доматите, заради своя червен цвят. Той се дължи на съставката липокен – антиоксидант, който прави кожата по-устойчива на слънчева светлина. Британско проучване установи, че възрастните, които консумират по 5 супени лъжици доматено пюре всеки ден, имат 33% по-голяма защита срещу слънцето. Също така доматите повишават нивата на проколаген, чийто недостиг води до стареене на кожата, загуба на еластичност и поява на бръчки. Обработените домати съдържат повече ликопен от пресните. Други източници на важната съставка са розовият грейпфрут и динята.

Снимка: Dreamstime

2. Оранжеви плодове и зеленчуци. Оранжевият цвят, характерен за морковите, сладките картофи, мангото, кайсиите и пъпешите, е сигнал за голямо количество антиоксиданти и бета-каротин. Според немски учен именно бета-каротинът защитава кожата от слънцето цели десет седмици.

3. Суперхрани със защитен фактор. Храните, съдържащи витамин C и E, защитават кожата от слънчево изгаряне и от вредните свободни радикали, произвеждани от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Резултатите от изследване показаха, че жените, които ядат повече храни, богати на витамини, имат по-малко бръчки – страничен ефект от излагането на слънце. Подходящи храни (витамин C): цитрусовите плодове, горски плодове, чушки, киви, касис и кресон. Витамин E пък може да намерите в пшеничния зародиш, авокадото, ядките, семената, зехтина, бразилските орехи, слънчогледовото и царевичното масло.

Снимка: Dreamstime

4. Зелени зеленчуци. Консумацията на зелени храни помага не само на кожата, но и на очите. Зелените зеленчуци като къдраво зеле, спанак, брюкселско зеле, броколи, зелен фасул и грах са богати на бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Последните два антиоксиданта се намират в макулата на окото и спомагат за филтрирането на UV лъчите – с други думи те действат като естествени слънчеви очила.

5. Зелен чай. Изследвания показват, че антиоксидантите в зеления чай, наречени катехини, могат да предпазят кожата от вредите на слънцето. Немско проучване показва, че лошото влияние на слънчевите лъчи намалява с 25% при жените, пиещи по чаша зелен чай всеки ден в продължение на 12 седмици.

Снимка: Dreamstime

6. Тъмен шоколад. Английски учени установиха, че тъмният шоколад действа като щит срещу вредните UV лъчи. Достатъчно е да консумирате по 20 грама тъмен шоколад в продължение на 12 седмици. След този период кожата ви ще може да издържи двойно количество слънчеви лъчи преди да започне да се зачервява. Защитното действие на тъмния шоколад се дължи на антиоксидантите, наречени флаваноли.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари