Днес за Ω-3 мастните киселини се смята, че представляват хранителният ключов компонент, загубен от човечеството в пътя му на модернизация от необработените към напълно индустриализираните храни, откъдето произхождат десетки унищожителни болести, измъчващи ни сега...
В основата на този хранителен дефицит се намира една биологична слабост на човешкия организъм: за разлика от всички други мастни киселини, не е в състояние да произведе специално Ω-3 и Ω-6, заради което сме длъжни да ги приемаме чрез храната. Това не е особен проблем, когато става дума за Ω-6, които се откриват в изобилие в растителните масла и други храни, толкова характерни за ежедневното ни меню. От друга страна, основният източник за прием на Ω-3 са мазните риби (сардели, скумрия, сьомга и др.), които на практика изчезнаха от трапезата ни, отвеждайки ни до трагичен дисбаланс между Ω-6 и Ω-3 мастни киселини.