IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритите клопки на вашата диета

9 юли 2013 05 10

Здравословните храни, с които можете да качите излишни килца

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако се чудите защо когато сте на диета и пиете плодови фрешове, ядете черен хляб с мед и салати със зехтин, а така и не отслабвате, то може би сте на грешен път. Знаете ли, че плодовите шейкове и фрешове, зехтинът и сушените плодове, може да са сред считаните за здравословни храни, но те могат неусетно да ви накарат да напълнеете.

Соковете не съдържат влакна, а захарите им се абсорбират бързо от организма. Зехтинът е полезен за здравето, но съдържа около 50 калории на чаена лъжичка. Обезмасленото кисело мляко и диетичните бисквити също често съдържат повече калории, отколкото очаквате.

Въпросните здравословни храни са включени в списък, изготвен от експертите на веригата супермаркети „Tesco", като скритите капани, които възпрепятстват хората, мъчещи се да отслабнат.

Диетоложката Катрин Матюс казва, че прекаляването с плодовите сокове е най-бързият начин да наддадете на тегло, а не обратното. Според нея всяка чаша сок съдържа по около 150 калории.

В списъка са включени и други полезни храни като зехтин, пиле, мюсли, сухи плодове, ядки, диетични бисквити.

„Може да си мислите, че плодовите сокове са пълни с витамини и минерали, но също така те съдържат захар. Някои от тях имат повече захар от газираните напитки", предупреждава Матюс.

Според нея зехтинът, който е полезен за сърцето и е жизненоважен компонент от средиземноморската кухня, също е вид клопка за хората на диета, които обикновено прекаляват с употребата му. Същото важи и за пчелния мед – индивидите, които ограничават сладките изкушения с цел да отслабнат, често ги заместват с мед, което е грешка.

Матюс също така посочва, че обезмасленото мляко почти винаги има повече калории от стандартната версия, защото производителите му слагат захар, за да компенсират вкуса му.

Най-изненадващото от този списък е включването на пилешкото месо, което обикновено се разглежда като здравословна и диетична алтернатива на червеното месо. Според диетоложката, начинът по който се приготвя то, е от решаващо значение. Ако не махнете кожата и решите да го пържите – то вие ще утроите броя на калориите му.

Тези, които искат да отслабнат, трябва да заложат на храна, богата на протеини и изобилие от пресни зеленчуци, съветва Матюс.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари