Плодовете и зеленчуците са изключително полезни храни, затова неслучайно те присъстват във всички препоръчителни хранителни режими за здравословен начин на живот. За съжаление, намесата на хранителната индустрия може да ги направи опасни за хората. Последни изследвания показват, че за 46% от случаите на хранително отравяне са отговорни именно зеленчуците и плодовете.
Проучване на Американския център за контрол на заболяванията и превенцията разкри, че листните зеленчуци като маруля и спанак са най-честите причинители на хранителни проблеми. Същото изследване показва още, че месото и птиците са отговорни за 22 на сто от случаите на отравяне с храна. Резултатите от проучването сочат, че всяка година един на всеки десет души в САЩ преживява хранително натравяне.
По-голямата част от случаите на хранително отравяне с листни зеленчуци са причинени от предварително нарязани зеленчуци, пакетирани в найлонови торбички. Обикновено те се консумират от хората сурови, като по този начин бактериите не могат да бъдат убити. Доктор Майкъл Дойл предупреждава, че марулята може да бъде особено опасна, тъй като вредните бактерии може да се образуват в растителната тъкан.
Това означава, че дори да миете много старателно марулята, някои бактерии могат да останат по нея. Риск съществува за ешерихия коли, салмонела и листерия. Обикновено заразите идват от животните, чиято тор попада в почвата или водата и оттам в зеленчуците, пише вестник Daily Mail. В екстремни случаи хранително натравяне от салата може да предизвика фатална бъбречна недостатъчност.