Положителните свойства на чая не са едно или две. Зеленият чай е известен със своето антиоксидантно действие, а чаят от лайка лекува гърло. Полезната напитка има много разновидности, подходящи за третиране на различни здравословни проблеми. Както с много храни и напитки обаче, ниското качество на продукта може да отнеме неговото полезно действие, а в някои случаи дори да го направи опасно за здравето на човека. Според ново изследване евтиният чай може да се окаже вреден за здравето.
Установено е, че много марки чайове, предлагащи се в магазините и супермаркетите, съдържат потенциално опасни нива на флуорид – минерал, който сериозно може да увреди костите. Всички направени тестове показват високи нива на веществото в чайовете. Учените предупреждават, че само четири чаши чай на ден могат да генерират тревожни нива на флуорид.
Смята се, че лошото качество на някои чайове се дължи на факта, че те са направени от големите листа на растението. Именно там има натрупани по-високи нива от опасния минерал. Вредите за здравето могат да бъдат още по-големи, ако човек консумира чая на сутрин на гладно. Учените настояват нивата на флуорид да бъдат упоменати на кутиите и пакетите чай, заедно с информацията за тяхната хранителна стойност, пише вестник Daily Mail.
При някои марки зелен чай се регистрират най-високите нива на опасния минерал. Според изследователите флуоридът има съществено значение за здравето на костите и зъбите. Също така е установено, че значителни дози от веществото могат да оцветят неприятно зъбите. Флуоридът може да причини и скелетна флуороза - болезнено и инвалидизиращо калциране на костите. Вредният минерал се съдържа още във виното, морските дарове и пастите за зъби.