IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахнете изкушението, за да отслабнете успешно

14 август 2013 13 45

Ако сте на диета не купувайте бисквити изобщо, а не се старайте да не ядете от тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че за отслабването се изисква желание и воля. След като сте решили, че искате да коригирате теглото си, значи желанието ви е на лице. За повечето хора именно волята е спънката, която понякога проваля добрите им намерение. Оказва се обаче, че най-важна е не волята за отслабване, а пълното елиминиране на всички видове изкушения. Ново изследване показва, че най-добрият начин за избягване на изкушенията е човек изобщо да не се изправя срещу тях.

Когато сте на диета, например, не купувайте шоколадови бисквити, на които да се опитвате да устоите денонощно. По същата логика, ако харчите необмислено пари, е време да се отървете от кредитната си карта. След серия от тестове учени от Университета в Кеймбридж установили, че хората много лесно се поддават на изкушения. Според изследователя Моли Крокет волята не е единствената форма на самоконтрол. Предвиждането на евентуални усложнения и проблеми също може да бъде полезно.


Резултатите от проучването показват, че най-ефективният начин човек да победи изкушенията е като избягва среща „лице в лице“ с тях. Премахването на изкушението като опция за избор е успешният начин за постигане на дългосрочни цели. Тоест, ако сте на диета, не купувайки каквито и да е било забранени храни и напитки, за да бъдете сигурни, че няма да „съгрешите“ с тях. Разбира се, за много хора този подход също може да се окаже труден, макар че устояването на изкушението е още по-трудно.

Обикновено хората обичат да имат право на избор и предпочитат на запазят всички свои опции. По тази причина един от начините за насърчаване на хората да блокират предварително своето изкушение, е като се подчертаят ползите от това тяхно решение. Най-важно е хората да осъзнаят, че умишленото бягство ще им помогне за постигането на тяхната дългосрочна цел, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари