IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лютите храни – полезни или не?

16 август 2013 10 45

Какви са ефектите от консумацията на люти храни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Понякога човек изпитва удоволствие от болката. Пикантните храни са пример за това – някои могат да бъдат толкова люти, че буквално човек да го боли. Въпреки това ястията с пикантен или силно лютив вкус са предпочитани от милиони хора. Една от теориите е, че това е просто заради тръпката и съревнованието между тяло и ум. Другата теория е, че лютите храни са полезни за здравето. Доколко това е вярно и могат ли пикантните ястия да причинят здравословни проблеми?

Ползи за здравето вследствие на консумацията на пикантни храни:

1. Загуба на тегло. Овкусяването, особено това с люто, ще направи всяко ястие по-вкусно. По този начин вие ще може да се придържате по-лесно към вашия хранителен план за отслабване. В допълнение с това пикантните храни стимулират метаболизма. Проучвания показват, че основното съединение в лютите чушки се нарича капсаицин, има загряващ ефект и кара организма да гори повече калории.

2. Здраво сърце. Изследвания показват, че в страните, които ядат повече пикантни храни, има по-ниска честота на инфаркт и инсулт. Смята се, че лютите чушки могат да намалят вредните ефекти на лошия холестерол, а капсаицинът да се пребори с възпалението, което е рисков фактор за сърдечни проблеми.

3. Превенция на рака. Според Американската асоциация за ракови изследвания капсаицинът има способността да убива някои видове ракови заболявания и левкемичните клетки. Куркумата например, може да забави разпространението на рака и растежа на тумори. Съчетанието на куркумата с черен пипер е още по-силно.

4. Понижаване на кръвното налягане. Витамините А и С укрепват стените на сърдечния мускул, а топлината на лютото увеличава притока на кръв в цялото тяло. Всичко това благоприятства за силна сърдечно-съдова система.

5. Повече щастие. Пикантните храни увеличават производството на хормоните, заради които човек се чувства добре. Такъв хормон е серотонинът, който помага за облекчаване на депресията и стреса.

Негативни ефекти от консумацията на пикантни храни върху здравето:

1. Стомашно-чревни ефекти. Лютите храни засягат най-много устата, стомаха и червата. Чувството на горене в устата и корема, когато ядете пикантни храни е само привидно. Капсаицинът в лютите чушки освобождава съединение, което всъщност придава усещането за болка и парене. Пикантните храни не могат да образуват язва в корема, но могат да влошат състоянието. Пиенето на вода не може да „загаси“ пожара, който чувствате, тъй като в пипера се съдържат растителни масла, който трудно се разтварят във вода. По тази причина в случай на нужда по-добре опитайте да изпиете чаша мляко.

2. Ефекти върху кожата. Ако чушките са много лютиви, това може да нарани кожата на ръцете ви и да предизвика обрив. Носете ръкавици при рязане на чили чушки, а след това задължително измивайте много добре ръцете си със сапун и гореща вода.

3. Ефект върху очите. Ако докоснете очите си след пипане на люти чушки, това може да предизвика силна болка. Дори парата на готвените пикантни чушки може да предизвика реакция у някои хора.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Астер ( преди 10 години )
хахахахха те "Негативните ефекти" се получават само от нескопосани неможачи хахаха
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар