Ако обичате спорта, но не го практикувате твърде регулярно, то вероятно след всяка фитнес активност имате и мускулна треска. Е, ще ви поднесем една добра новина – сокът от диня може да облекчи болките ви след активна физическа дейност, тъй като съдържа аминокиселината L-цитрулин, която намалява възпалението в мускулите.
Според ново проучване на екип от Техническия университет на Картахена, Испания, въпросната аминокиселина, която се намира в един от най-популярните летни плодове, може да намали времето, за което един спортист се възстановява, както и да повиши неговата ефективност.
Изследването, което е публикувано в списанието „Journal of Agricultural and Food Chemistry", показва, че сокът от диня има антиоксидантни свойства и потенциал за увеличаване на мускулния протеин, което от своя страна може да подобри спортните постижения на човек.
Това не е първият път, когато учените изследват ефективността на динения сок. L-цитрулин се продава и на таблетки, но се счита, че в натурален вид е по-ефективен и се използва от тялото по-добре.
Тази информация е важна, защото млечната киселина, която се натрупва в мускулите по време на спорт, може да предизвика усещане за парене, което е особено неприятно и увеличава времето за възстановяване след тренировка.
Предишни изследвания подсказаха, че динята също така може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, като спре натрупването на вредния холестерол.
Проучване на Университета в Пърдю, САЩ, твърди, че този плод намалява наполовина скоростта, с която се натрупват "лошите" липопротеини с ниска плътност или LDL (форма на холестерол, която води до запушени артерии и сърдечно-съдови заболявания).
Изследователите също така показва, че редовната консумация на диня, помага за контрола на теглото и води до намаляване на мастните натрупвания в кръвоносните съдове.