IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключовите хранителни вещества, от които всяка жена се нуждае

20 септември 2013 11 30

...за да се радва на добро здраве

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Женското тяло има нужда от някои витамини и минерали повече, отколкото от други. Те могат да му гарантират по-добро здраве и повече енергия. Въпросните хранителни вещества трябва да са приоритет в диетата на дамите на всяка възраст. Те са особено важни за жените след менопауза или тези, на които тя предстои скоро. Тези хранителни вещества могат да намалят риска от сърдечни заболявания, остеопороза и инсулт. А ето и 6-те най-важни от тях:

1. Фолиева киселина

Жените, които планират скорошна бременност трябва задължително да пият фолиева киселина и то месеци наред преди да заченат. Тя помага за насърчаването на растежа на клетките. По същата причина тя е важна и за по-възрастните жени. Тази хранителна добавка забавя клетъчната дегенерация, предотвратява деменцията и намалява риска от болести на сърцето.

2. Витамин B12

С напредване на възрастта женското тяло започва да има проблем с обработването и използването на витамин B12, който получава чрез прием на храна. Ето защо е от жизненоважно значение дамите да приемат този витамин под формата на хранителна добавка, особено с напредването на възрастта. Витамин B12 играе важна роля в поддържане на метаболизма, осигурява здравословно клетъчното деление и предотвратява анемията.

3. Витамин D

По-възрастните жени имат повишен риск от остеопороза – заболяване, което се дължи на понижените нива на естроген. Приемът на витамин D като добавка може да допринесе за намаляване на риска от фрактури на костите с до една трета.

4. Калций

В допълнение към ниския прием на витамин D, дефицитът на калций в организма, също е един от основните фактори за развитието на остеопороза. Жените над 50-годишна възраст трябва да увеличат приема на калций, независимо дали го правят чрез менюто си (консумация на повече млечни продукти) или го пият като добавка.

5. Желязо

Жените често взимат добавки с желязо по време на по-младите си години, поради повишения риск от анемия (която се причинява заради загубата на кръв по време на менструацията), дамите които са преминали менопаузата всъщност трябва да намалят добавките с желязо. Това е така, защото предозирането с желязо може да доведе до увреждане на органите.

6. Омега-3 мастни киселини

Сърдечносъдовите заболявания са убиец номер едно на жените. Омега-3 мастните киселини доказано водят до понижаване на риска от сърдечни заболявания, като понижават кръвното налягане, намаляват натрупването на плака в артериите и подобряват липидния профил чрез повишаване на добрия холестерол. Добавете мазни риби към вашата диета или пийте рибено масло или ленено масло като добавка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Кои добавки съдържат витамин В12?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар