IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Сьомгата и ядките НЕ подпомагат интелекта

2 октомври 2013 10 00

Учени опровергават твърдението, че омега-3 мастните киселини спират спада в интелектуалните възможности

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От много време се знае, че консумацията на мазна риба е лесен начин да поддържате своя мозък активен и да намалите риска от инсулт. Друга много полезна храна, за която се твърдят подобни неща, са ядките. Американски учени обаче гледат скептично на тези твърдения и смятат, че яденето на сьомга и ядки всъщност не подобрява функциите на мозъка.

За разлика от предишни изследвания, най-новото по темата показва, че омега- 3 мастните киселини, съдържащи се в рибата и ядките, не могат да спрат спада в интелекта. Доктор Ерик Аман от университета в Айова заяви във връзка с проучване по въпроса: „Налице е голям интерес към омега-3 като начин да се предотврати или забави когнитивният упадък, но за съжаление нашето изследване не установи защитен ефект при по-възрастните жени“.


Въпреки резултатите изследователите не препоръчват на хората да променят своя хранителен режим. Минали изследвания сочат, че мазната риба може да намали следродилната депресия, риска от Алцхаймер, диабет, инсулт и артрит. Също така консумацията на омега-3 може да помогне на децата да се представят по-добре на изпити, както и да добави две години към продължителността на живота.

Доктор Аман споделя, че учените продължават да изследват връзката между омега-3 и здравето на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Рибата и ядките могат да бъдат здравословни алтернативи на червеното месо и пълномаслените млечни продукти, които са с високо съдържание на наситени мазнини, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Shadow ( преди 11 години )