Шоколадът подобрява настроението, лекува депресия, има положително влияние върху кожата, а сега вече стана ясно и че подобрява функцията на сърцето. Швейцарската компания Barry Callebaut е разработила черен шоколад, който засилва еластичността на кръвоносните съдове с 1-2 %, което улеснява преминаването на кръвта и циркулацията ѝ до сърцето и обратно.
Учени съобщават, че макар да изглежда минимално, това подобрение намалява риска от сърдечен удар до 8 %.
Положителното влияние на продукта идва от съдържанието на флаваноли. За съжаление обаче, при обработката на какаовите зърна те често губят от свойствата си. Компанията Barry Callebaut обаче е направила промяна в начина на обработване на зърната и така запазва положителните ефекти на съставката им.
„Ние не добавяме изкуствено други вещества, а запазваме това, което вече присъства в какаото“, каза говорителят на фирмата.
Името на шоколада е „Актикоа“ (Acticoa) и той вече се радва на голям интерес. Има обаче скептици, които не смятат че повишаване на консумацията на захарни изделия е толкова добро нещо.
„Не трябва да забравяме, че шоколадът съдържа 50 % захар и 50 % мазнини. Ако искате да подобрите кръвообращението си, по-добре отидете да потичате или се разходете в парка“, казва Ангъс Кенеди от сп. Kennedy's Confection.
Сред останалите ползи от яденето на шоколад, подкрепящи и консумацията на Актикоа е подмладяващото му действие на кожата, тъй като флаванолите помагат и оксидирането ѝ.