IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Замразените храни са по-полезни от пресните

21 октомври 2013 06 00

В замразените плодове и зеленчуци се съдържат повече витамини и антиоксиданти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето хора смятат, че пресните хранителни продукти са най-полезни, тъй като те не са претърпели термична обработка и поради това са запазили максимален брой и количество от полезните си вещества. Нови данни обаче оспорват това разпространено схващане и обявяват замразените плодове и зеленчуци за най-добрия избор.

Изглежда замразените храни са най-полезни, тъй като имат по-високи нива на витамини и антиоксиданти, отколкото пресните продукти. Две независими проучвания отчитат един и същ резултат, а именно че в замразените броколи, моркови и боровинки се съдържат повече полезни хранителни вещества. Резултатите от изследванията показват, че в два от три случая замразените плодове и зеленчуци имат различни видове антиоксидантни съединения – включително витамин C, полифеноли, антоцианини и бета-каротин.

Приемът на тези антиоксиданти се счита за много полезен за предотвратяване на рак и подпомагане работата на тялото, мозъка, кожата и очите. За съжаление пресните храни могат да бъдат доста заблуждаващи за хората. Някои супермаркети във Великобритания прилагат специални спрейове върху плодовете и зеленчуците, за да им придадат по-добър търговски вид. По този начин потребителите са заблудени и мислят, че купуват нещо полезно и вкусно, а невинаги това е така.


Също така „пресните“ храни могат да бъдат държани в хладилник цял месец преди да бъдат сложени за продажба. Така с всеки изминал ден техните полезни вещества намаляват. От друга страна замразените плодове и зеленчуци се охлаждат веднага след прибиране на реколтата и по този начин запазват по-високи нива на витамини и антиоксиданти.

Резултатите от проучванията показват, че замразените броколи, например, съдържат повече витамин C, лутеин и четири пъти повече бета-каротин. Въпреки това обаче пресните броколи имат повече полифеноли, които могат да доведат до предотвратяване на рак, пише вестник Daily Mail. Замразените моркови и зеле също могат да се похвалят с повече полезни вещества, за разлика от спанака, който е по-добре да се консумира пресен.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Деси ( преди 11 години )
До si: Ами в статията е написано, заглавието е подвеждащо обаче. Преди да купиш един не замразен зеленчук например, той може да е седял един месец в хладилник, след това ги пръскат с някакъв химикал, лъсват ги малко и изглеждат като нови. Да, ама са без витамини вече :) Докато замразеният е замразен директно след като е откъснат. Нещо такова.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
si ( преди 11 години )
Е добре де, откъде идват тези вещества "в повече" след замразяване? Да намалеят с процеса на замръзване е нормално, но как ще се увеличат?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар