Зарежете шкембето и айряна. Китайски учени разкриха, че махмурлукът се лекува най-добре със спрайт.
Учените от университета Сун Ят-Сън в Гуанчжоу обясняват, че напитки като билкови чайове, наистина ускоряват разграждането на алкохола, намалявайки страданието, но безцветната газирана напитка е истинската панацея в този случай.
Страничните ефекти като гадене и главоболие след препиване се причиняват не толкова от самия концентрат, колкото от процеса на неговото разграждане. Когато пием, черният дроб освобождава ензим, наречен алкохолдехидрогеназа. Той разгражда съдържащия се в алкохола етанол до ацеталдехид, който се разгражда до ацетат от ензима алдехид дехидрогеназа.
Махмурлукът се причинява от ацеталдехидът, докато ацетатът е безвреден и дори на него се дължат някои от ползите от алкохола, пише Daily Mail.
След редица изследвания учените стигат до извода, че има и напитки, които удължават процеса на разграждане на алкохола като някой чайове с коноп, което пък удължава самия махмурлук.
За да се отървете по-бързо от него обаче, можете да заложите на спрайта. Когато към него добавите и лимон, процесът на разграждане на алкохола се ускорява и бързо забравяте за тежкото си състояние след грандиозната алкохолна вечер.
Важно е да се отбележи, че по-младите хора по-лесно се справят с махмурлука, тъй като произвеждат повече от ензима алкохолдехидрогеназа. Възрастните обаче страдат по-малко от главоболие след препиване. Това се дължи на факта, че с остаряването мозъкът се свива, а самото главоболие се причинява от подуването му, вследствие на употребата на спиртни напитки.