IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от „нездравословните“ храни

24 октомври 2013 15 10

Някои набедени продукти всъщност могат да бъдат добри за вас

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето хора смятат, че за да започнат да се хранят здравословно, трябва да се откажат от всички продукти, които им доставят най-голямо удоволствие. Всъщност донякъде това може да се приеме за погрешно схващане, тъй като дори в някои от „нездравословните“ продукти може да се намери някаква полза за здравето на човека. Ето и кои са храните, за които трябва да помислите добре дали да изключите от менюто си:

1. Бонбоните удължават живота. Според изследване децата, които ядат повече захарни изделия като бонбони и близалки, са по-здрави и при тях има по-малък риск от сърдечни заболявания. Друго проучване обаче установи, че тези ефекти се променят с времето. Възрастните, които консумират повече бонбони, естествено тежат повече, но пък живеят до една година допълнително.

2. Пуканките понижават риска от рак. Изненадващо, но в пуканките се съдържат антиоксидантите полифеноли, които са известни с това, че водят до намаляването на риска от рак и сърдечносъдови заболявания. В една порция пуканки се съдържат повече полифеноли, отколкото в дневната доза плодове и зеленчуци. Единственото, което трябва да правите, е да се стремите да консумирате пуканки без или с много малко масло.

3. Дъвката е храната на мозъка. Установено е, че дъвченето на дъвка подобрява краткосрочната памет и производителността на мозъка. Също така в продължение на няколко часа апетитът се понижава – особено този за сладки лакомства. Казано с други думи, дъвченето е заблуда на тялото, че до него достигат хранителни вещества.


4. Шоколадът е полезен за сърцето. От много време се водят спорове дали тъмният шоколад е полезен за здравето или не. По последни данни шоколадът регулира кръвното налягане и сърдечната функция, ако се консумира в умерени количества всеки ден. Друго полезно действие на тъмния шоколад може да се види върху кожата. Консумацията на дори малко количество от продукта овлажнява кожата, прави я по-гладка и я предпазва от слънчево изгаряне. Това се дължи на факта, че шоколадът съдържа антиоксиданти и флаваноли.

5. Сладоледът като заместител на храненето. Според италиански учени сладоледът има разнообразна хранителна стойност, съдържаща протеини, захари, мазнини и калории – точно както едно нормално хранене. Следвайки тази логика, човек лесно може да пропусне обяда, ако консумира само сладолед.

6. Торта. Учени установили, че яденето на торта или друг подобен десерт за закуска може да помогне за намаляване на теглото. Ключът на отслабването е, че хората консумират подобен вид храна единствено сутрин, когато организмът е по-активен при смилането на храната. Също така храната, богата на захар, е чудесен източник на енергия. Консумацията на обилна вечеря пък има негативен ефект върху теглото.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари