IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващите ефекти от нездравословните храни

1 ноември 2013 16 00

Лошото настроение е само едно от последствията на „джънк фуд“

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Захар, лоши мазнини, преработени въглехидрати. Тези хранителни съставки са основна част от това, което представляват повечето нездравословни храни. За съжаление, индустрията на „джънк фууд“ се разраства и милиони хора по света ежедневно се хранят с подобни хранителни продукти. Пакетирани бисквити, чипс, сладки газирани напитки, мазни бургери и пържени картофки – от тези храни човек не само качва килограми, но и вреди на своето здраве.

Ето и кои са потенциалните странични ефекти на „джънк фуд“:

1. Състаряване. Каквото е лошо за талията, това е лошо и за вашето лице. Захарите, трансмазнините (използвани за удължаване срока на годност на някои пакетирани храни) и нишестето могат да доведат до покачване нивата на инсулина и да предизвикат възпалителна реакция. Това ускорява процеса на стареене и прави кожата по-податлива на вредното въздействие на слънцето.

2. Подуване на корема. Преработените храни съдържат изключително голямо количество натрий, който може да доведе до подуване на корема. Високата концентрация на натрий в организма изтегля водата от клетките. Това води до задържане на повече течности в тялото, защото по този начин организмът се опитва да компенсира липсата. Диетичната сода, например, може да направи нещата още по-зле. Комбинацията от въздух и изкуствени подсладители определено няма да ви се отрази добре.


3. Проблеми с дебелото черво. Белият хляб, белият ориз и останалите бели преработени продукти могат да предизвикат запек, защото съдържат минимално количество фибри. Дехидратацията може да влоши състоянието, но съчетанието на бира с хамбургер също няма да помогне.

4. Силно изразен ПМС. Храните не могат да предизвикат ПМС, но могат да влошат неговите симптоми. Захарта и нишестето покачват и понижават нивата на инсулина, което се отразява на химичните вещества в мозъка и може да влоши настроението. Подсладените кофеинови напитки са сред най-лошия избор, когато хормоните ви бушуват.

5. Зависимост от аспирин. Химикалът тирамин, който се среща в хотдога и преработените меса, е известен причинител на главоболие. Експерти смятат, че тираминът увеличава притока на кръв към мозъка, което води до съдови проблеми и усещане за болка.

6. Лошо настроение. Проучвания показват, че хората, които консумират много нездравословна храна, са по-склонни към депресия. Дори и да не попадате в сериозни депресивни състояния, приемът на подобен вид храна няма да ви накара да се чувствате особено добре.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Purple_Shadow ( преди 10 години )
Trans mazninite ne sa za po-dulga trainost na hranite, a se dobaviat za poveche vkus
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
M ( преди 10 години )
Добре де, когато копирате статии от чужди медии, поне си проверявайте превода, за да има някакъв смисъл написаното. Къде в България има "диетична сода"? "Сода" казват американците на безалкохолните напитки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар