Заедно с променящите се цветове на листата през есента, храната, която човек консумира също се променя. Всеки сезон има своите характерни продукти, богати източници на полезни хранителни вещества. Тъй като есента вече е факт, трябва да погледнем кои са най-подходящите храни, които човек трябва да консумира по това време на годината.
Изборът на цветен асортимент от плодове и зеленчуци е препоръчителен, тъй като различните хранителни вещества са разпределени в различни цветови спектъри. Например, оранжевият цвят през есента означава, че продуктите съдържат антиоксиданта бета каротин, който подпомага здравето на очите.
Ето и кои са задължителните есенни храни, които носят ползи за здравето:
1. Сладки картофи. Те са богати на бета каротин, фибри, витамин В6, фолиева киселина, витамин С и калий. Сладките картофи са особено хранителни, когато се ядат с кожата. Може да ги приготвите във фурната или задушени със зехтин.
2. Брюкселско зеле. Миниатюрните зелки са известни със своето високо съдържание на фитохимикали. Смята се, че съдържат голямо количество антиоксиданти, които са чудесна защита срещу рак. Брюкселското зеле може да бъде приготвено по различни начини, включително и добавено към салати.
3. Ябълки. Ябълките съдържат фибри, както и антиоксиданти, които са полезни за сърцето. Най-добре консумирайте ябълките без да ги белите или пък ги запичайте във фурната. Към печените ябълки може да добавите канела и стафиди за още по-добър вкус.
4. Продълговата тиква. Тя е богата на антиоксиданти, бета каротин и лутеин. Продълговатата тиква може да се пече във фурна или да се прави на супа.
5. Грейпфрут. Той съдържа значително количество витамин С, фолиева киселина, калий, както и фибри. Розовият грейпфрут е особено богат на ликопен. Консумацията на тези плодове осигурява много повече хранителни вещества, отколкото пиенето на сок от грейпфрут.
6. Круши. Крушите съдържат фибри, антиоксиданти и витамин С. Те могат да се консумират в натурален вид, печени или дори като добавка към салатата.
7. Пащърнак. Макар да е пренебрегван, пащърнакът съдържа значително количество фибри, витамини, фолиева киселина и калиев минерал. Зеленчукът е чудесно допълнение към супа.
8. Киви. Този плод съдържа огромно количество витамин С, калий и фибри. Кивито е много подходящо за плодова салата.





"Икономическо цунами", "Пистолет срещу бизнеса": Критики срещу Бюджет 2026
Иван Иванов се би мъжки, но загуби на дебюта си в турнир от ATP
Скандал в българския шахмат - грозят ни тежки санкции
Централна прогноза
Обсерваторията „Вера Рубин“ откри огромен звезден поток
В монголската пустиня издигат „марсиански“ лагер
Тъмната материя се подчинява на гравитационни „кладенци“
SpaceX изстреля в Космоса изцяло турски спътник
БФС прости на Кабаков за изцепката му
Текпетей аут от Лудогорец, оперираха го
Официално: Владо Манчев смени ЦСКА с Миньор Перник
Роналдо отписа свой сънародник в Ман Юнайтед
Тест: Коя емоция управлява живота ви в момента?
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Сила на всяка възраст – 3 причини жените да вдигат тежести
Нов нехормонален медикамент при менопауза одобри FDA
Памуклийка – древна билка от помощ при съвременни заболявания
Захарен диабет тип I при деца - хранене и инсулинолечение
В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спасиха петдневно бебе с рядка вродена аномалия
Остави коментар