IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезните храни, които да консумирате през есента

28 октомври 2013 14 50

Кои са продуктите, които имат чудесен вкус и множество ползи за здравето?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Заедно с променящите се цветове на листата през есента, храната, която човек консумира също се променя. Всеки сезон има своите характерни продукти, богати източници на полезни хранителни вещества. Тъй като есента вече е факт, трябва да погледнем кои са най-подходящите храни, които човек трябва да консумира по това време на годината.

Изборът на цветен асортимент от плодове и зеленчуци е препоръчителен, тъй като различните хранителни вещества са разпределени в различни цветови спектъри. Например, оранжевият цвят през есента означава, че продуктите съдържат антиоксиданта бета каротин, който подпомага здравето на очите.

Ето и кои са задължителните есенни храни, които носят ползи за здравето:

1. Сладки картофи. Те са богати на бета каротин, фибри, витамин В6, фолиева киселина, витамин С и калий. Сладките картофи са особено хранителни, когато се ядат с кожата. Може да ги приготвите във фурната или задушени със зехтин.

2. Брюкселско зеле. Миниатюрните зелки са известни със своето високо съдържание на фитохимикали. Смята се, че съдържат голямо количество антиоксиданти, които са чудесна защита срещу рак. Брюкселското зеле може да бъде приготвено по различни начини, включително и добавено към салати.


3. Ябълки. Ябълките съдържат фибри, както и антиоксиданти, които са полезни за сърцето. Най-добре консумирайте ябълките без да ги белите или пък ги запичайте във фурната. Към печените ябълки може да добавите канела и стафиди за още по-добър вкус.

4. Продълговата тиква. Тя е богата на антиоксиданти, бета каротин и лутеин. Продълговатата тиква може да се пече във фурна или да се прави на супа.

5. Грейпфрут. Той съдържа значително количество витамин С, фолиева киселина, калий, както и фибри. Розовият грейпфрут е особено богат на ликопен. Консумацията на тези плодове осигурява много повече хранителни вещества, отколкото пиенето на сок от грейпфрут.

6. Круши. Крушите съдържат фибри, антиоксиданти и витамин С. Те могат да се консумират в натурален вид, печени или дори като добавка към салатата.

7. Пащърнак. Макар да е пренебрегван, пащърнакът съдържа значително количество фибри, витамини, фолиева киселина и калиев минерал. Зеленчукът е чудесно допълнение към супа.

8. Киви. Този плод съдържа огромно количество витамин С, калий и фибри. Кивито е много подходящо за плодова салата.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари