IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошите храни за вашите нокти и коса

2 февруари 2015 08 30

От кои хранителни продукти трябва да се въздържате, ако искате да имате здрава коса и здрави нокти

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Косата и ноктите са важна част от визията на всяка жена. Хубавата, здрава коса е важна предпоставка за привлекателния външен вид на дамите. Ноктите също не трябва да бъдат пренебрегвани. Тяхната здравина зависи от цялостното здравословно състояние на жената, начина на живот и най-вече от храната, която консумира. Достатъчното количество и разнообразието от хранителни вещества са предпоставка за хубава коса и здрави нокти.

Както има храни, които подпомагат растежа на косата и ноктите, така има и хранителни продукти, които влияят зле на тяхното състояние. Вижте кои са най-лошите храни за вашите нокти и коса:

1. Риба с високо съдържание на живак. Често изтънялата коса и чупливите нокти могат да се дължат на високи нива на живак в организма. Рибите са като „чистачи“ на водата и биха могли да съдържат високи нива от това вещество. Установено е, че високите нива на живак могат да доведат до загуба на коса. Особено застрашени са хората, които ядат често риба или суши. Под често се разбира поне четири или пет пъти в седмицата.

Докато истинското отравяне с живак е рядко срещано, то риби като скумрия и риба меч имат високи нива на живак в себе си. Според данни на FDA консервите с риба тон, сьомгата и скаридите са по-безопасни.

2. Захар. Сладките хранителни продукти, съдържащи захар, са вредни за вашата коса и нокти. Консумацията на такива храни повишава значително нивата на кръвната захар. В този случай тялото започва да изпомпва инсулин в отговор на завишената кръвна захар. Също така повишава и нивата на мъжките хормони андрогени, които могат да направят така, че косменият фоликул да се свие.

3. Високогликемични храни. Тези храни бързо биват разградени до захар, съответно имат подобно въздействие върху ноктите и косата, както сладките храни. Белите видове хляб, макаронените изделия и сладкишите предизвикват идентичен отговор в тялото и могат да доведат до изтъняване на косъма. Изследвания показват, че високогликемичната диета може да повиши нивата на андрогените.

4. Храни, съдържащи твърде много витамин А. В много високи дози витамин А може да доведе до загуба на коса. Обикновените мултивитамини не съдържат опасно количество от витамина, но индивидуалната добавка витамин А може да ви навреди. Някои лекарства, съдържащи определени съединения, също могат да имат лошо въздействие върху косата и ноктите.

5. Храни, бедни на протеини. Тъй като косата и ноктите са изградени от протеин, съвсем нормално е да се нуждаят именно от това вещество, за да бъдат здрави. Хората, които не получават достатъчно протеин с диетата си, може да имат чупливи нокти или косопад. Обикновено това се наблюдава само при хора със стриктни хранителни ограничения или нарушения в храненето. Вегетарианците трябва да консумират повече боб, тофу, спанак, леща и т. н.

6. Храни с твърде малко желязо и цинк. Има погрешно схващане, че малките бели петънца по ноктите могат да покажат наличието на калций. Всъщност белите петна означават, че тялото ви има недостиг на цинк. Цинкът и желязото са от съществено значение за образуването на кератин.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари