IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които убиват интелекта

6 ноември 2013 09 30

Най-добре избягвайте да ги консумирате, ако искате високо IQ

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато става дума за хранене, трябва да споменем, че има най-различни храни. Някои суперхрани могат да бъдат ваши съюзници срещу излишните килограми, други да стимулират познавателната ви функция и да подобрят паметта ви, трети – да засилят имунната ви система и т. н. От друга страна, има храни, които до известна степен имат пагубен ефект върху тялото и мозъка и диетолозите съветват да ги консумираме умерено, за да ограничим негативното им въздействие.

Ето и кои са 10-те храни, които бавно, но сигурно убиват човешката интелигентност:

1. Храни, съдържащи захар

Сладкишите са вредни не само за талията, но и за мозъчната функция. Дългосрочната консумация на захар може да създаде много неврологични проблеми, както и да повлияе негативно на паметта. От друга страна, захарта може да навреди на способността ви да учите. Препоръчително е да избягвате, както изделия, съдържащи захар, така и продукти, които са с високо съдържание на фруктоза.

2. Алкохол

Алкохолът не е храна, но освен на черния дроб, той вреди на мозъка. Голямата консумация на спиртни напитки води до чувство на умствено объркване, влияе върху способността за ясно мислене, както и на паметта. Забелязали ли сте, че след запой не можете да си спомните събитието от предната вечер в детайли? Това е защото алкохолът е оказал влияние върху баланса на мозъка ви. За щастие, тези симптоми са обратими при условие, че спрете с консумацията на алкохол или ограничите приема му на едно до две питиета на седмица.

3. Пържени храни

Почти всички преработени храни съдържат химикали, оцветители, добавки, изкуствени аромати, консерванти и др., които влияят зле на когнитивните функции. Специално пържените преработени храни бавно унищожават нервните клетки, намиращи се в мозъка. Храните, пържени в слънчогледово олио се считат за по-опасни и токсични от пържените в друг тип мазнина.

4. Преработени храни

Също като пържените храни, преработените храни влияят негативно на централната нервна система и увеличават риска от развитие на дегенеративно заболяване на мозъка по-късно в живота (като болестта на Алцхаймер).

5. Много солени храни

Всеки знае, че солените храни повишават кръвното налягане и вредят на сърцето. Изследванията показват, че храните, които съдържат големи количества сол (натрий), могат да повлияят зле на познавателната функция и способността да се мисли.

6. Тестени изделия

Всички видове тестени изделия, направени от бяло брашно, имат въздействие върху функционирането на мозъка и върху цялостното здраве на организма. Изключваме 100% пълнозърнестите печива, които са богати на фибри и предотвратяват стареенето на артериите.

Ако консумирате редовно тестени храни от бяло брашно, рискувате тялото ви да се състари по-бързо, отколкото се предполага, а също така може да загубите паметта си по-бързо. Опитайте се да замените обичайните въглехидрати с по-сложни въглехидрати - всичко, което трябва да направите, е да се откажете от белия хляб!

7. Храни от преработени протеини

Протеините са градивните елементи на мускулите и са много важни за правилното функциониране на тялото. Месото е най-богатият източник на висококачествени протеини, но избягвайте прекалено преработени протеини като кренвирши, салами, колбаси и подобни. За разлика от естествените протеини, които помагат на тялото и нервната ви система, то преработените протеини правят точно обратното. Заложете на рибата (особено риба тон и сьомга ), млечните продукти, орехите и семената, тъй като те са естествени, висококачествени протеинови източници.

8. Храни с трансмазнини

Трансмазнините предизвикват поредица от проблеми, от повишен холестерол и затлъстяване, до забавено функциониране на мозъка. Те ще направят рефлексите ви по-бавни и ще увеличат риска от инсулт, тъй като бавно увреждат артериите.

9. Изкуствените подсладители

Когато хората се опитват да отслабват, те са склонни да мислят, че ще станат тънки за една нощ, ако просто заменят бялата захар с изкуствени подсладители. Вярно е, че изкуствените подсладители почти не съдържат калории, но те действително могат да ви навредят повече, отколкото да ви помогнат. Продължителната консумация на тези подсладители може да причини увреждане на мозъка и на когнитивния капацитет.

10. Никотин

Независимо от факта, че никотинът не е хранителен продукт, той все пак опустошава мозъка чрез ограничаване на притока на кръв към този важен орган. Никотинът не само причинява преждевременно стареене, лош дъх и повишен риск за рак на белия дроб, но той се отразява зле на производството и функцията на невротрансмитерите чрез затягане на капилярите (малките кръвоносни съдове), които играят решаваща роля, когато става въпрос за мозъчна функция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Bai Iliya ( преди 10 години )
nelizaxanova ( преди 10 години )