Дюлята е член на семейството на ябълките и крушите, но се отличава от своите по-меки и сладки братовчеди със своята плътност, тръпчив вкус и силен аромат. Тя зрее в края на лятото/началото на есента и е единственият плод, който не се яде директно, а изисква готвене, за да може човек да му се наслади. Независимо от това, дюлята има силен, съблазнителен аромат и божествен вкус, ако се приготви умело.
Дюлята идва от Месопотамия и много хора смятат, че предхожда появата на ябълката. Има учени, които считат, че „златната ябълка“ на Афродита и „забраненият плод“ на Ева всъщност са дюли. И до днес този плод е високо ценен в Турция, Гърция, Близкия изток и Северна Африка.
Древните гърци свързват дюлята с плодородието и тя е играла важна роля в техните сватбени тържества, където се е предлагала като подарък, използван за подслаждане на дъха на булката, преди тя да влезе в семейната спалня при младоженеца. Тези асоциации са довели до славата на дюлята като „плода на любовта, брака и плодовитостта“.
Дюлята е жълта, кисела и стипчива преди готвене, но след като се свари или подслади тя се оцветява в червено, а вкусът ѝ става божествен. Отнема повече време, за да бъде сготвена, в сравнение с ябълките и крушите, така че повечето десертни рецепти изискват тя да бъде настъргана или нарязана на тънки ивици.
Този плод се използва най-вече за направата на сладка, мармалади, компоти и пайове, а също така може да бъде сготвен и с месо. В Гърция има популярно ястия от свинско с дюли. Дюлята може да бъде изпечена също като ябълката и да бъде подправена със стафиди, кленов сироп, канела, сладолед, сметана, ликьор и др.
Тя има високи нива на пектин и в природната медицина се счита, че тонизира стомашно-чревния тракт и помага на храносмилането. Дюлите съдържат още целулоза, както и дъбилни вещества, които придават и особения ѝ стипчив вкус.
Плодът има богат минерален състав – калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, мед, манган и кобалт. Изчислено е, че енергийната стойност на 100 грама плод е 40 калории. Дюлята действа изключително добре още при сърцебиене, махмурлук, обща физическа отпадналост, отстранява лошия дъх в устата, облекчава кашлицата. Заради свойството си да свива разширените пори, дюлята намира своето място и в медицинската козметика.