IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дюлята – плодът на любовта, брака и плодовитостта

13 ноември 2013 09 00

Прочетете повече за този подценяван, но много полезен есенен плод

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дюлята е член на семейството на ябълките и крушите, но се отличава от своите по-меки и сладки братовчеди със своята плътност, тръпчив вкус и силен аромат. Тя зрее в края на лятото/началото на есента и е единственият плод, който не се яде директно, а изисква готвене, за да може човек да му се наслади. Независимо от това, дюлята има силен, съблазнителен аромат и божествен вкус, ако се приготви умело.

Дюлята идва от Месопотамия и много хора смятат, че предхожда появата на ябълката. Има учени, които считат, че „златната ябълка“ на Афродита и „забраненият плод“ на Ева всъщност са дюли. И до днес този плод е високо ценен в Турция, Гърция, Близкия изток и Северна Африка.

Древните гърци свързват дюлята с плодородието и тя е играла важна роля в техните сватбени тържества, където се е предлагала като подарък, използван за подслаждане на дъха на булката, преди тя да влезе в семейната спалня при младоженеца. Тези асоциации са довели до славата на дюлята като „плода на любовта, брака и плодовитостта“.

Дюлята е жълта, кисела и стипчива преди готвене, но след като се свари или подслади тя се оцветява в червено, а вкусът ѝ става божествен. Отнема повече време, за да бъде сготвена, в сравнение с ябълките и крушите, така че повечето десертни рецепти изискват тя да бъде настъргана или нарязана на тънки ивици.

Този плод се използва най-вече за направата на сладка, мармалади, компоти и пайове, а също така може да бъде сготвен и с месо. В Гърция има популярно ястия от свинско с дюли. Дюлята може да бъде изпечена също като ябълката и да бъде подправена със стафиди, кленов сироп, канела, сладолед, сметана, ликьор и др.

Тя има високи нива на пектин и в природната медицина се счита, че тонизира стомашно-чревния тракт и помага на храносмилането. Дюлите съдържат още целулоза, както и дъбилни вещества, които придават и особения ѝ стипчив вкус.

Плодът има богат минерален състав – калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, мед, манган и кобалт. Изчислено е, че енергийната стойност на 100 грама плод е 40 калории. Дюлята действа изключително добре още при сърцебиене, махмурлук, обща физическа отпадналост, отстранява лошия дъх в устата, облекчава кашлицата. Заради свойството си да свива разширените пори, дюлята намира своето място и в медицинската козметика.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

dinara ( преди 10 години )
Всичко е много хубаво, информацията полезна и е важно да се знае. Но също така е важно и публикуващия материала да знае, дали всяка една дума, която публикува е точна и достоверна. И аз като първия коментирал ще възкликна - Сега, чувам за това! Вероятно причината за възклицанията ни е различна, но само човек, който никога през живота се не е виждал и опитвал дюля, може да напише, че за разлика от ябълките и крушите, дюлята не се ядяла директно, а трябвало да се приготви. Да, има различни сортове, някои са по-крехки, други не чак толкова, но все пак това са дюли, не са картофи. Картофите наистина не могат да се ядат сурови. Чува се и от самата дума - суров. Картофите могат да са сурови или сварени, но дюлята може да бъде прясна, консервирана или пък вложена в някоя рецепта, на не и сурова, може да бъде евентуално неузряла, също както крушите и ябълките.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
nana ( преди 10 години )