IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не знаете за кафето: Интересни факти за черната напитка

14 ноември 2013 15 00

Погледнете на кафето от неговата забавна и непозната страна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Милиони хора по целия свят започват всяка своя сутрин с чаша кафе. Неслучайно черната напитка е най-популярната напитка изобщо в световен мащаб. Кафето е и втората най-търгувана стока в света, след петрола. Популярността на ароматната напитка определено е заслужена. Освен своя специфичен вкус и пробуждащи функции, кафето и по-специално кофеинът има положителен ефект и върху нервната система. По този начин умът се освежава и човек започва да се чувства по-добре.

Ако вие самите сте почитатели на кафето, може би искате да научите интересна и забавна информация, свързана с вашата любима напитка. Ето няколко факта, които със сигурност ще събудят вашия интерес:

1. Легендата гласи, че кафето било открито през IX век от етиопски пастир на кози. Той забелязал кафето случайно, след като му направило впечатление как стадото му „полудявало“ от зърната.

2. През 1600 година френски лекар предложил на своите пациенти кафе с мляко. Това послужило за вдъхновение на другите хора и оттогава черната напитка започнала да се пие и с мляко.

3. Френският философ Волтер пиел по 50 чаши кафе на ден.

4. Еспресото е регулирано от правителството на Италия, тъй като се смята за съществена част от ежедневието в тази страна.

5. В древната арабска култура една жена могла да се разведе само при едно условие: ако нейният мъж не ѝ осигурявал достатъчно кафе.

6. Свареното еспресо има 2,5% мазнини, докато филтрираното кафе съдържа само 0,6% мазнини.

7. Йохан Себастиан Бах написал опера за жена, която била пристрастена към кафето.

8. В Италия професията „барист“ (Barista) е много уважавана професия и средната възраст е 48 години. Преведено на български барист означава човек, който познава кафето и може да го приготвя в неговите най-различни форми.

9. През 1600 година е имало спор дали католиците могат да пият кафе. За щастие, папа Климент VIII разрешил.

10. Първата уеб камера е изработена в Университета в Кеймбридж, за да знаят хората дали каната за кафе е пълна или не.

11. В Япония има спа център, който предлага на хората къпане в кафе, чай или вино.

12. Ирландското кафе е измислено, за да топли американските пътници, напускащи Ирландия.

13. Американският президент Теодор Рузвелт консумирал по един галон кафе на ден (около 3,79 литра).

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Николай Петров ( преди 10 години )
За всички, които обичат да пият кафе или чай и познават други хора, които консумират и обичат съшите напитки.БИО КАФЕ С ГЪБА РЕЙШИ.Чували ли ли сте досега за БИО Кафе??А знаете ли, че дори има и възможност за печелене на пари от тази страхотна и иновативна идея, която няма да пречи на сегашната Ви работа.Ако желаете да получите повече Безплатна информация можете да посетите сайта ни: ***.moneycoffee.euили на телефон 0896/323524 - Николай Петров
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар