IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броколите са полезни най-много на пара

15 ноември 2013 10 00

Варените броколи или тези, приготвени в микровълнова печка нямат същите свойства

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Броколите са едни от най-полезните зеленчуци, макар че не се нравят по вкус на всички хора. Зеленият зеленчук е подходящ за прием както при здравословен хранителен режим, така и при спазването на диета. Много хора консумират броколи и заради техните оздравителни свойства. Ново изследване обаче показва, че неправилното им приготвяне може да обезсмисли тяхната консумация.

Учени открили, че броколите губят своите свойства в борбата с рака, когато са сварени или приготвени в микровълнова печка. Изследователи смятат, че най-добрият начин за приготвяне на зеленчука е на пара в продължение на три до четири минути. Според тях готвенето на пара дори може да подобри противораковите свойства на броколите, когато те придобият светло зелен цвят.

Полезният зеленчук е отличен източник на сулфорафан – естествено съединение, което доказано предпазва от рак. За да се формира сулфорафанът обаче, е необходимо наличието на ензим, наречен мирозиназа. Изследователите открили, че варенето или приготвянето на броколи в микровълнова печка дори само за минута, унищожава голяма част от мирозиназата.

Доктор Джефри направил и друго интересно откритие. Според него сварените броколи все пак могат да произвеждат сулфорафан, ако се консумират с други сурови храни, съдържащи полезното съединение. Сарепска горчица, репички, рукола, уасаби и други сурови кръстоцветни зеленчуци като зелевата салата например, също съдържат мирозиназа, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари