IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукът – естественият лечител

4 декември 2013 11 20

Кои са неговите ползи за здравето и защо е добре човек да консумира повече лук

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Лукът е неизменна съставка на повечето ястия и салати, макар много хора да не харесват неговия вкус и мирис в натурален вид. По какъвто и да е начин поднесен обаче, лукът си остава една супер полезна храна, от която никой човек не бива да се лишава. За здравните ползи от консумацията на чесън се знае много, но не всички са наясно, че различните видове лук също могат да се окажат мощен лечител срещу куп заболявания. Ето и кои са те:

1. Лукът носи сърдечносъдови ползи. Има доказателства, че серните съединения в лука помагат за по-добрата циркулация на кръвта и предотвратяват появата на съсиреци. Знае се още, че консумацията на лук може да понижи кръвните нива на холестерола и триглицеридите, както и да подобри функцията на клетъчната мембрана на червените кръвни клетки. Най-общо казано – лукът има функцията да предпазва от инфаркт.

2. Лукът влияе добре на костите и съединителната тъкан. Изследвания показват, че лукът може да помогне за увеличаване на костната плътност и може да окаже благоприятно влияние върху жените в менопауза. Добре е да се знае обаче, че рядкото ядене на лук не гарантира тези ползи върху здравето. Например, консумацията на зеленчука няколко пъти в месеца е твърде недостатъчна. Най-добре е лукът да се приема всеки ден. Високото съдържание на сяра пък осигурява преки ползи за съединителната тъкан.


3. Лукът има противовъзпалително действие. Антиоксидантите, съдържащи се в лука, се борят срещу възпаленията. Те помагат за предотвратяване на окислението на мастните киселини в тялото. Когато нивата на тези окислени киселини в тялото са по-ниски, то организмът произвежда по-малко възпалителни молекули, което държи възпаленията „под контрол“.

4. Предпазва от рак. Доказано е, че консумацията на лук намалява риска от рак, дори когато се яде в умерени количества. Колоректален рак, рак на панкреаса и рак на яйчниците са видовете заболявания, от които човек може да се чувства защитен, дори да не прекалява с консумацията на лук. Все пак човек трябва да приема достатъчно много от зеленчука, ако иска да се възползва изцяло от неговото действие. Опитвайте се да включвате най-малко една глава лук по време на готвенето. На вечеря, например, се опитайте да консумирате около половин глава лук.

5. Други ползи за здравето. Смята се, че лукът подобрява баланса на кръвната захар и предотвратява бактериалната инфекция. Трябва да имате предвид обаче, че съхранението и приготвянето на лука оказват влияние върху неговия здравословен ефект. Добре е нарязаният лук да не се съхранява на топло място, за да не губи от свойствата си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари